Повече от век името Фаберже е символ на разкош и

...
Повече от век името Фаберже е символ на разкош и
Коментари Харесай

Faberge: Най-луксозните великденски яйца в света

Повече от век името Фаберже е знак на лукс и най-екстравагантните великденски яйца в света. Малките, комплицирано конструирани и богато украсени обекти на изкуството, които съветският цар поръчва от бижутера Петър Карл Фаберже и до през днешния ден са едни от най-изящните декоративни творби, създавани в миналото.

Първото великденско яйце Фаберже е основано през 1885 година, когато цар Александър III поръчва на придворния си бижутер да направи декоративно великденско яйце за брачната половинка му Мария Фьодоровна. Александър и преди е подарявал ювелирни великденски яйца на Мария – Великден е бил най-важният празник в ортодоксалния календар на Русия по това време. Но тази година подаръкът му бил доста друг, тъй като велможа бижутер към този момент е 38-годишният Карл Фаберже. Всяко яйце Faberge е само по рода си и включва голям брой богато пигментирани пластове стъклен гланц, златни орнаменти и комплицирани железни структури.

Яйцата Фаберже са с размери от 10 - 15 см, а основаването на всяко едно отнемало от една до две години. Повечето могат да бъдат отворени, с цел да разкрият изненада: дребен портрет, колие или часовник.
Само великденски яйца ли прави Фаберже?
Макар, че мнозина имат вяра, че именитият съветски бижутер е правил единствено великденски яйца за императорското семейство, това надалеч не е по този начин. Неговата компания създава голям брой красиви предмети, в това число копчета за ръкавели, принадлежности за хранене и табакери, както и разнообразни бижута. По време на своето битие, компанията Faberge е произвела 250 000 прелестни произведения! Сред тях са фигурки на животни от полу скъпоценни камъни, цветя от благородни метали, голям брой калъфи за цигари, кутийки за емфие, сребърни рамки за фотоси и часовници за маса.

В допълнение към неповторими творби, основани в един единствен образец по специфична поръчка, компанията създава и по-масови артикули, които са главният източник на приходи и дават отговор на необятното търсене на разнообразни сегменти от заможната каста от популацията.

„ Те са вълшебен предмети, което изяснява за какво към момента сме толкоз увлечени от тях в този момент “

Фаберже е друг от сътрудниците си, бижутери. Довежда техниката на емайла до съвършенство, ненадминато до през днешния ден. Казват, че Картие бил захласнат от манията да научи тайната му. За Фаберже обаче, творчеството и фантазията са над всичко: " Скъпите материали не ме интересуват. Ако цената на изделието идва само от скъпоценните камъни и златото, не виждам полезност в него ", споделя той.

Притежанието на изискани първокласни предмети на известния бижутер от съветския двор се е трансформирало в нещо като знак за отличие, доказателство за принадлежност към определен кръг.

Няколко любопитни обстоятелството за Faberge:

1. Предците на семейство Фаберже са живели в региона на Пикардия, Северна Франция. Тогава името на семейството било Фаври. Те били хугеноти (френски протестанти) в преобладаващо католическа страна. Преследвано, фамилията взема решение да избяга от Франция, с цел да може в последна сметка да построи сполучлив емигрантски живот в Русия през 19 век. След като чиракуването му приключва, съобразителният Густав Фаври сменя името си на Фаберже, като ударението върху окончанието „ е ” евентуално е прибавен, с цел да се хареса на съветско благородно общество, високо ценящо френските творби на изкуството.

2. Императорските великденски яйца са може би най-впечатляващи, само че Фаберже основава и голямо многообразие от декоративни произведения, джунджурии - шедьоври, които за разлика от бижутата или кутиите нямат практическа цел. Руснаците дали на тази група  поразително тъкмо име – „ безделушки “. Тези ефемерни изкушения включват дребни мебели, модели на цветя, мини-пиано и даже имитация на параходa Царевич. „ Всеки обект, чиято стойност е повече от една рубла, е изработен деликатно и солидно “, афишира каталогът на Fabergé от 1899 година

3. През 1885 година Фаберже получава купата и високата чест да бъде „ Бижутер на Негово императорско величество и Императорския Ермитаж “ от Александър III. Това му обезпечава най-ценното застъпничество и с помощта на големият му гений, мястото му в историята е обезпечено. Наричат го „ най-великия занаятчия на епохата “.

4. След революцията от 1917 година неговите работилници затварят, а през 1918 година са национализирани. Много от изделията – продадени, с цел да се съберат пари след Октомврийската гражданска война. Карл Фаберже бяга - през Рига, Берлин и Франкфурт - в Швейцария, където умира две години по-късно.

5. Фаберже отваря в Лондон магазин сред 1903 и 1917 година, който мести мястото си цели 10 пъти, само че постоянно е извънредно известен измежду заможните, аристокрацията и кралския двор.

6. Можете да видите и купите произведения Фаберже и в България от Gourmet House на

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР