Средно шестима души се борят за едно работно място у

...
Средно шестима души се борят за едно работно място у
Коментари Харесай

16 безработни се конкурират за едно място в тази област

Средно шестима души се борят за едно работно място у нас. Това демонстрират последните данни на Агенцията по заетостта.

Борбата за работни места е друга в обособените райони. В градове като София, Добрич и Бургас – за една позиция има двама или трима искащи.

На другия полюс са региони като Ловеч, където за едно място се конкурират 16.

Надпреварата за свободни позиции е мощна и във Видин, Хасково, Сливен, Търговище, Разград, Монтана и Хасково.

В бюрото по труда в Монтана, един от районите с най-силна конкуренция за работно място, се търсят от детегледачи и товарачи, до електрозаварчици и банкови консултанти.

 
Работа има и в областта на готварството.

Точно в нея допреди седмица са били Вероника и Аксиан. Разделили се с досегашния си шеф поради изискванията в обекта му.

„ В Швейцария сме работили, в Германия много време изкарахме. Прибрахме се в България, желаеме да сме си тук. Младите хора, до момента в който са в чужбина, те мислят тук за родината и желаят да се приберат “, изясни Аксиан Жоров.

Според Асоциацията на индустриалния капитал по-високата безработица и по-голямата конкуренция за вакантна позиция в съответни райони се дължи на неналичието на вложения, с които се разкриват и работни места.

Държавната политика не работи задоволително, с цел да притегля бизнеса в избрани райони.

„ Държавна помощ, единствено в случай че осъществите инвестицията във Видин или в Монтана, по този метод страната посредством тласъка, който дава на вложителите, би могла да ги насочва към райони с по-висока безработица “, сподели Добрин Иванов от АИКБ.

Липсата на развита инфраструктура на север прави сложна трудовата подвижност.

„ В Южна България инфраструктурата е трайно по-добра, има много по-голяма трудова подвижност, намиране на работи места на 50-100 км от мястото, на което хората живеят. На север това е много по-трудно, защото хората са по-малко мобилни “, добави икономистът Андриан Николов от Института за пазарна стопанска система, написа bTV.

Лошите пътища отхвърлят и вложители. А и локалните управляващи се концентрират повече към привличането на европейски средства, в сравнение с към частни вложители, което също оказва въздействие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР