Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и

...
Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и
Коментари Харесай

Премиерът Главчев в Швейцария: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

„ Бъдещето на нуклеарната сила зависи от нашата споделена отговорност и увереност. Не би трябвало да разрешаваме нуклеарните технологии да се употребяват за изнудване и експанзия. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да защитим нуклеарната сигурност и сигурност на Украйна, Европа и света “.
Прочетете още
Този апел е отправил служебният министър председател Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се организира в Бюргенщок, Швейцария, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Той е припомнил, че обстановката в Украйна във връзка с нуклеарната сигурност и сигурност е сериозна и отговорността за това е напълно на Русия.

„ Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия към този момент повече от две години, е в центъра на нашите паники, защото седемте незаменими стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност и петте правилото за нейната отбрана са нарушени “, уточни Главчев.

 По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от демонстрация на груба безнаказаност.

Той означи, че с дейностите си Русия освен излага на риск международната общественост, само че и съществено подкопава доверието в бъдещото развиване на нуклеарната енергетика.

Димитър Главчев обърна внимание на страните, които сега създават или преглеждат опциите за развиване на лични нуклеарни стратегии с поддръжката на съветската „ Росатом “.

„ Призоваваме ги да употребяват своите лостове за въздействие, с цел да се подсигурява спазването на откритите интернационалните стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност, което в последна сметка е в полза на всички “, съобщи служебният министър председател.

В рамките на изявлението си министър-председателят Димитър Главчев подчертава и върху постигнатия от България значителен прогрес в диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво посредством елиминиране на зависимостта от досегашния единствен съветски снабдител и развиване на перспективно съдействие със международни водачи в бранша като „ Уестингхаус “ и „ Фраматом “.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР