Повече от половин век след като за първи път започнаха

...
Повече от половин век след като за първи път започнаха
Коментари Харесай

Как една компания измъква жените от бедността, превръщайки графити в бижута

Повече от половин век откакто за първи път започнаха да се появяват върху вагоните на влаковете и бетонните стени, графитите със спрей багра към този момент са част от градските пейзажи на доста места по света.    Между конфликта на отзиви за културната стойност на този вид артистично изложение и тези, че това е вандализъм, който опорочава собствеността, изгрява Ейми Питърсън, създател на Rebel Nell – компания за бижута в Детройт, която се възползва от графитите, с цел да извършва своята задача в помощ на дами в усложнение, съответно във връзка с заетостта, споделя Fast Company.    Идеята за първи път хрумва на Питърсън, до момента в който върви през пъстър с графити регион, където насъбраните пласт върху пласт рисунки върху стените са придобили спомагателна тежест и постоянно части от тях падат на земята. „ Един ден взех едно парче и си помислих какъв брой е красиво “, споделя Питърсън за Fast Company. „ Тогава забелязах всички пластове, които съставляват единствено това едно парче и ми хрумна концепцията да му дам втори живот като носимо изкуство. “   По това време Питърсън работи като първата жена асоцииран юрист на бейзболния тим Detroit Tigers и живее в съседство с COTS (Коалиция за краткотраен подслон).    Разочарована от ежедневната си работа, тя взема решение да се насочи към нещо, което носи изгода за общността. Опознавайки съседите си от COTS, тя взема решение да сътвори компания, отдадена на подпомагането на безработни дами, които наема в основаното през 2013 година обществено дружество Rebel Nell (името му е въодушевено от детския псевдоним на Елинор Рузвелт). 

 rebelnell.com
  Тя и бизнес партньорката ѝ Даяна Рогинсън стартират да събират отлюспени части графити и да създават артистични бижута от тях.    В най-ранните стадии, заради липса на задоволително средства, служителките на Rebel Nell работят с евтини железни съставни елементи за бижута, само че през днешния ден употребяват стерлингово сребро, което изрязват в сходство с формата на обработения пласт графит, залепват го към метала и нанасят защитна смола, с цел да подчертаят в допълнение цветовете. 

 rebelnell.com
  Когато е опакован за продажба, всеки продукт включва записка с къса история за произхода на парчето графит.    Въпреки че Rebel Nell работи единствено с части графити, които са се отлепили от стените и паднали сами, марката уголемява продуктовата си гама оттатък бижутата, изработвайки ключодържатели, запушалки за бутилки, маркери за топки за голф и други аксесоари.    За да възстановят оптимално хода на живота си, служителките на Rebel Nell освен са обучавани в дизайн на бижута, обслужване на клиенти и други умения, само че получават самостоятелна поддръжка, включваща стратегии по финансова просветеност, правна помощ, кариерно развиване и други запаси, помагащи им в прехода към независим живот. 

През 2016 година Питърсън оказва помощ за основаването на T.E.A. (Teach. Empower. Achieve.), организация за развиване на работната мощ, която подкрепя дами, изправени пред трилемата безработица, жилищна неустановеност и домашно принуждение.    През годините бизнесът на Питърсън е натрупал над 30 000 часа за развиване на работни умения, като 97% от членовете на екипа на Rebel Nell са си обезпечили устойчиво жилище, показва Fast Company.   Въпреки че сегашният ѝ приход не подхожда на предходната ѝ заплата от Detroit Tigers, Питърсън съумява да се устоя с приходите от Rebel Nell. „ Гордеем се, че сме самодостатъчни, което значи, че работата, която вършим, е напълно финансирана от продажбите на нашите бижута “, споделя тя.   „ Със сигурност сме имали своите възходи и падения “, прибавя Питърсън, имайки поради провокациите при справяне с пандемията. Но бизнесът пораства устойчиво от 2017 година насам и през първото тримесечие на 2023 година продажбите са нарастнали с 40% по отношение на първото на 2022 година „ Оптимисти сме, че това ще бъде най-хубавата ни година до момента “, споделя основателката на Rebel Nell. „ Нашите артикули са с високо качество, описват история и имат голямо влияние. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР