Португалия се превърна в привлекателна дестинация за крипто инвеститорите поради

...
Португалия се превърна в привлекателна дестинация за крипто инвеститорите поради
Коментари Харесай

Къде в Европа са най-леките данъчни закони за криптовалутите?

Португалия се трансформира в привлекателна дестинация за крипто вложителите заради удобните си данъчни политики.

По-специално, страната освобождава от данъчно облагане транзакциите сред криптовалути , което разрешава на търговците да работят, без да заплащат налози, до момента в който не обръщат криптовалути във фиатна валута.

С неотдавнашните промени в португалския Закон за криптоданъците за 2023 година се вкара ясно определение на крипто за данъчни цели. Това законодателство изключва незаменяемите токени (NFT) и криптовалутите, класифицирани като скъпи бумаги. Законът също по този начин прави разграничаване сред краткосрочни и дълготрайни притежания, като финансовите облаги от притежания над 365 дни са освободени от налози.

Родолфо Жозе Сантош, португалски данъчен юрист, счита, че данъчната ставка от 28% върху краткосрочните облаги е конкурентна спрямо други европейски страни. Той счита, че преимуществото на Португалия се простира оттатък налозите, като се вземат поради фактори като метод на живот и климат.

Португалският закон за налозите върху криптовалутите категоризира дейностите в разнообразни равнища, в това число финансовите облаги от продажби на крипто токени (категория G), професионалните действия като рандеман и валидиране (категория B) и финансовите облаги като стейкинг и даване на заеми (категория E).

Португалия също така позволява тактика, наречена “ “, която разрешава на физическите лица да компенсират крипто облагите със загуби от други вложения за интервал до пет години.

Що се отнася до NFT, Португалия ги освобождава от данъчно облагане, когато се търгуват от физически лица. Въпреки това пораждат сложности, когато покупко-продажбите с NFT включват крипто токени, което изисква изясненост в данъчното отнасяне.

Даренията в криптовалута се таксуват с 10% гербов данък в Португалия, само че съществуват освобождавания за характерни фамилни връзки. Сантос също по този начин акцентира 4% комисиона за преводи, улеснени от снабдители на крипто услуги.

Регистрацията и спазването на условията за бизнеса с криптовалути в Португалия са строги, като се изисква съблюдаване на наредбите за битка с прането на пари (AML) и опознаване на клиента (KYC). Сантос акцентира още, че процесът на регистрация в Португалия е относително елементарен спрямо други европейски страни.

В вероятност Сантос чака хармонизиране на правните правила, в това число нови закони и разпореждания за продан на данни за криптоданъците. Той се застъпи за непоклатимост, ясни правила за данъчно облагане, опростена отчетност и рационализирани регулации, с цел да се затвърди позицията на Португалия като удобна за крипто и данъчно преференциална дестинация за интернационалните вложители и предприятия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР