Международен екип от учени откри потенциално обитаема планета с размерите

...
Международен екип от учени откри потенциално обитаема планета с размерите
Коментари Харесай

Учени откриха потенциално годна за живот планета много близо до Земята

Международен екип от учени откри евентуално обитаема планета с размерите на Земята, ситуирана " единствено “ на 40 светлинни години, оповестява английският вестник The ​​Guardian , като се базира на обява в списанието Monthly Notices на Кралското астрономическо общество.

Откритата планета е наречена Gliese 12b.

" Проверихме малко “, изяснява съавторът на проучването Шишир Долакия. " Установихме, че евентуално е с размерите на Земята, че евентуално е с сдържан климат и че е доста, доста близо “.

По думите му планетата може да има температура, подобаваща за струпване на течна вода на повърхността. Това е значимо, защото такива планети се смятат за евентуално обитаеми.

Gliese 12b е с размерите на Земята или малко по-малка от Венера. Температурата на повърхността й се прави оценка на 42 градуса по Целзий.

Нейната 12-дневна орбита се прави към Gliese 12, студено алено джудже звезда в съзвездието Риби. Gliese 12 е към една четвърт от размера на Слънцето, а температурата на повърхността му е към 60% от тази на Слънцето.

" Тя е единствено на 40 светлинни години, което не значи, че ще можем да стигнем до нея в близко бъдеще, само че значи, че можем да насочим към нея най-големите галактически телескопи в света и да разберем каква може да е атмосферата й “, споделя Долакия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР