Поредна лидерска среща се провежда в Народното събрание, този път

...
Поредна лидерска среща се провежда в Народното събрание, този път
Коментари Харесай

Борисов, Петков, Пеевски и министър Славов на лидерска среща за конституцията

Поредна лидерска намира се организира в Народното събрание, този път поради Конституцията.

 

Лидерите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи се събраха на изненадваща среща, на която да обсъдят измененията в Конституцията.

 

Тя е по самодейност на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов.  

 

На срещата участват Бойко Борисов и Десислава Атанасова от страната на ГЕРБ; Кирил Петков, Христо Иванов, Надежда Йорданова и Никола Минчев съставляват десницата; Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Йордан Цонев приказват от името на Движение за права и свободи.

 

В залата е и министърът на правораздаването Атанас Славов.

 

Както е известно, единственият план за промени в Конституцията, който е налице, принадлежи на Движение за права и свободи, а Движението няма задоволително депутати, с цел да го внесе официално в Народното събрание за разглеждане.

 

В началото на срещата Христо Иванов очерта главната цел на днешната полемика: да бъде обезпечена пътна карта, за това по какъв начин да протекат измененията в Конституцията.

 

По думите му тематиките, които би трябвало да бъдат разисквани през днешния ден са обсега на конституционната промяна, метода, по който ще бъдат прокарани измененията през Народното събрание, времевите ѝ параметри в светлината на нужната смяна на състава на Висшия правосъден съвет, както и нужните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт.

 

От първичните изказвания стана ясно, че досега това са трите обединения, които са се оповестили в поддръжка на смяна на Конституцията. Но те имали планове, в които има основни разлики. Като главен въпрос бе поставено дали ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ще могат да се обединят към един общ законопроект за смяна на Конституцията. 

 

Има три разнообразни оферти и би трябвало да се разберем какво ще решим и изберем. Лидерската среща през днешния ден е за това - стартира ли конституционната комисия да работи и ще подсигуряваме ли конституционната смяна или ще търсим и други партии за поддръжка от 180 гласа ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

 

" Оттук нататък обаче стартират някакви съответни дребни неща. Всеки един от нас декларира, че има план за промени в Конституцията. Ние от Движение за права и свободи декларирахме, че можем да седнем и да обсъдим. Това беше преди година и половина. Нека да проведем диалог, в който да търсим единодушията, а не разликите и опълчването ", прикани водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

 

Атанасова настоя за бързо образуване на конституционната комисията, която да стартира работа по импортирани планове, или пък по образуването на един общ на обединенията, които вземат участие в това начинание. И разкри детайлности - на предходната среща (в понеделник - бел. ред) е взела участие Надежда Йорданова от Демократична България и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

 

" Трите плана на ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи имат основни разлики. На тази среща би трябвало да стане ясно по кой път ще се движим. Трите ПГ имат свои планове, които конституционната комисия да разиска, или да стартира сериозна работа по договаряния и диалози за най-хубавия модел и идея ", повтори още веднъж Атанасова.

 

Тя е видяла " прекомерно друга визия в плана на Демократична България с този на Движение за права и свободи, и техния, само че пък има " огромни сходства сред вашият и нашият план от 2020 година ". Тя попита дали присъстващите обединения ще образуват болшинството и ще подсигуряват конституционна смяна, или чакат и други партии за болшинство от над 180 депутата и " бърза писта " за измененията.

 

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира, че след 30 година би трябвало да се види до какво равнище е стигнала демокрацията и функционалностите, и взаимния надзор на другите управляващи. " Да забележим има ли потребност, и в случай че има, по кои текстове от конституцията, в каква посока бихме могли да реализираме единодушие да променяме. До тук всичко е добре, само че стартират дребни съответни неща ", съобщи той.

" Имаше едни планове от 2020 година в интервал на пол рецесия. Ние от Движение за права и свободи представихме нашият, разпратихме го на всички ПГ като декларирахме, че това са единствено хрумвания, на база на които да седнем и обсъдим какво би трябвало да се направи и можем ли да реализираме единодушие по другите текстове ", добави той.

 

Той означи, че година и половина по-късно към този момент са на стадия, в който да стартираме да приказват между тях на база на съответни хрумвания за промяна. " Като приказваме за правосъдна промяна, всеки тук доста ясно знае, че не е дост единствено да създадем промени в конституцията, само че без това няма по какъв начин да се направена съдържателна цялостна правосъдна промяна. Нашият апел е за открит разговор на основата, на който да търсим единодушията, а не разликите ", приключи Карадайъ преди трите партии да продължат диалога си на закрити порти.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР