Популизъм и предизборни програми – пропука ли се най-тънкият лед

...
Популизъм и предизборни програми – пропука ли се най-тънкият лед
Коментари Харесай

Доц. Сарийски: Най-голямата икономическа задача е ревизия на старото управление

Популизъм и предизборни стратегии – пропука ли се най-тънкият лед в икономическите и обществените послания на партиите и обединенията от предизборната борба и какво следва като резултат. Стои едно парламентарно уравнение, което би трябвало да бъде решено. Как с това са свързани предизборните партийни стратегии?

Икономистът и финансист доцент Григор Сарийски прави разбор в предаването " Нашият ден ".

" Вяло беше извършена тази предизборна акция. А програмата на ГЕРБ беше импортирана към 3 седмици преди изборите, което е, меко казано, несериозно за която и да е стратегия. Като приказваме за програмата на ръководещите – тя трябваше да бъде ясна и забележима в техните стратегически документи до момента – в бюджета на тази година, да вземем за пример. Защо се дават едни обещания, които не бяха заложени в документите на до момента ръководещата партия? Прави положително усещане и не може да се отхвърли, че програмата на ГЕРБ е сносно написана – този път тя е към 120-130 страници (докато на предишните избори беше към 30 стр.). Това издава административния потенциал на тези, които пишат програмата. Направете съпоставяне с програмата на която и да от останалите партии и ще видите голямата разлика в качеството и в конкретиката. Дотук спирам с позитивните черти на програмата на ГЕРБ.  Прави усещане, че още веднъж има неосъществими великодушни обещания, за които е ясно, че ще бъдат изпълнени единствено на хартия

Като приказваме за стопанска система – виждаме основните параметри в тяхната стратегия – ограничаване на Брутният вътрешен продукт от 120 милиарда лева (колкото е за 2020) до 200 милиарда лева до края на мандата. По принцип боравенето с номинални цифри, е все едно, когато говорите за една торта и оценявате какъв брой е огромна тортата, да оценявате по броя на частите. 6 или 12 – няма значение. Има значение това, което ще можете да се купите в последна сметка с тия пари, които увеличавате. Да речем, нарастване на минималната заплата и междинната заплата видяхме и при предния мандат. Но нещата, които можете да си купите с тия пари, не са кой знае какъв брой по-различни . Като числа е изпълнено, само че не се отразява на благосъстоянието на българина. И това ускорено нарастване на 200 милиарда лева на Брутният вътрешен продукт е естествено – като имате една растяща инфлация, предстояща през тази и идната година...

" ИТН " . В тяхната стратегия липсва тази конкретика, която загатнах при ГЕРБ. Като гледате програмата на Има Такъв Народ, ще видите същите неща, които ще видите в множеството партийни стратегии – " съответно ръководство ", " стабилно развиване ", " широкообхватни структурни промени ", развиване на " започващи предприятия с иновационен капацитет ", " цифровизация " и така нататък Липсва конкретика . Лично мен ме тормози, че ще им бъде много мъчно да извършват стратегия при неподготвени водачи и при липса на бензин в резервоара. 

Номерът не е единствено да вземеш властта, а и да имаш с какво да я упражняваш. В тези 11 години на ръководство ГЕРБ съумяха да основат една доста добре смазана машина, в която всеки новопостъпващ има големи проблеми изобщо с подкарването на тази машина – да работи за неговите цели и ползи. Битката за Има Такъв Народ и за останалите опозиционни партии занапред следва. Който и сектор да им дадат (на " ИТН " – бел.ред.), те ще се изправят пред една стена от опозиция . Както знаем, българинът е цар на пасивната опозиция. 

Не на последно място, има много стопански провокации, само че това са просто бедствия, които ще сполетят всеки, който кара кормилото на финансите. При намаляващи доходи и растящи разноски да се реализира баланс на бюджета е нещо, което е, меко казано, мъчно

Друго, бавните темпове на имунизации . Следващата заплаха ще бъде нарастването на инфлацията . Ръстът на цените занапред ще стартира да наваксва... Всичко това ще провокира много неприятни епизоди и безпорядък в ръководството. 

Според доцент Сарийски най-голямата икономическа задача, която би трябвало да се реши, е осъществяването на проверка на остарялото ръководство – с цел да се запуши пробойната на пробитата лодка.

Предстои ли икономическа рецесия – повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР