Понеже някакви вълнения се чуват тук-таме, че видите ли сега

...
Понеже някакви вълнения се чуват тук-таме, че видите ли сега
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Да не превръщаме България в партиен бантустан

Понеже някакви безредици се чуват тук-таме, че видите ли в този момент с решението на Конституционния съд и като се смени състава на Висшия правосъден съвет в сходство с политическите претенции на ръководещите, това щяло да докара до " премахване на основния прокурор ", та да напомня какъв е настоящия парламентарен ред.

Това разяснява във " Facebook " преподавателят по конституционно право Борислав Цеков.

Първо, съставът на новия Висш правосъден съвет НЕ може да бъде определен единствено с гласовете на ръководещите (и популярност Богу!). Конституцията категорично планува, че парламентарната квота се избира с квалифицирано болшинство от две трети. Тоест, за феновете на парламентарната аритметика за подобен избор са нужни най-малко 160 гласа. Това повишено условие беше признато през 2015 година точно с цел да не разрешава на ръководещите - които да са те! - да си избират комфортен Висш съдебен съвет.

Второ, това че министърът на правораздаването може да внася предложение за предварително освобождение на основния прокурор, към момента не значи, че сходно предложение безусловно ще съдържа солидни обстоятелства и доказателства, които Висш съдебен съвет да одобри като съображение за преустановяване на мандата на основния прокурор. За да може Висш съдебен съвет да направи това са нужни точно обстоятелства и доказателства с нужната тежест. Не отрязъци от вестници, не дрънканици от Facebook, не партийни заявления и възгледи на тази или онази политическа фракция, не " следствия " на Неправителствени организации, субективни отзиви на този или оня, или какво ѝ се коствало на стрина му Гюргя и лелинчо му Пенчо.

Не. Нужни са обстоятелства и доказателства, чиято юридическа преценка да води към неоспорим извод, че има позволени нарушавания с такава тежест, че да обосновават решение за премахване.

Това изисква върховенството на правото и на Конституцията. Всичко останало за примитивни боричкания за власт и нечисти ползи. Партиите и партийната политика нямат място в правосъдната власт. Ако желаеме да се страна, а не партиен бантустан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР