Как да се предпазим от гръмотевица по време на буря?

...
Как да се предпазим от гръмотевица по време на буря?
Коментари Харесай

Експерт: Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат да привлекат мълния, ако е на няколко сантиметра от нас

Как да се предпазим от мълния по време на стихия? Защо в междублоково пространство, където има високи здания, на които има гръмоотводи – човек може да бъде изумен от гръмотевица? Темата разяснява пред NOVA специалистът по мълниезащита Радослав Калчев.  

" Има избрани физични зависимости, които предопределят етимологията и развиването на този развой – проваляне от гръмотевица. Земната или водната повърхнина, металите притеглят тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско противодействие. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всевъзможни най-неочаквани места ", съобщи Калчев.

По думите му мълнията, която се развива на височина от до 20 километра височина е стъпаловидно събитие. " Където и да сме навън - мястото е рисково. Затова търсим някакво закрито пространство ", посъветва той. И добави: " Ако извадим от подтекста всички митове и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са доста по-логични и елементарни. Обица, халка и други железни неща по нашето тяло могат да привлекат гръмотевица, в случай че е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията би трябвало да удари на най-малко два метра ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР