Полското правителство обяви в нощта на понеделник срещу вторник решението

...
Полското правителство обяви в нощта на понеделник срещу вторник решението
Коментари Харесай

Въздушният трафик във Варшава се свива заради стачка на авиодиспечерите

Полското държавно управление разгласи в нощта на понеделник против вторник решението си да понижи броя на позволените полети в района на Варшава от 1 май поради спор с авиодиспечерите, съобщи Франс прес.

Големият европейски нискотарифен транспортьор " Райънеър " (Ryanair) неотложно стачкува, определяйки това решение като дискриминационно и подаде тъжба в Европейската комисия.



В резултат на несъгласия сред Полската организация за аеронавигационно обслужване и чиновниците за надзор на въздушния трафик от района на Варшава във връзка със заплатите и сигурността до 80 на 100 от локалните авиодиспечери заплашиха да подадат оставка от 1 май.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи през днешния ден, представен от Асошиейтед прес, че синдикатът на авиодиспечерите би трябвало да отстъпи по някои точки. Според него те нормално работят 30 часа седмично и получават до 45 000 злоти (10 000 долара) месечно преди облагане с налози, което са доста положителни условия за полските стандарти.

Синдикатът на авиодиспечерите обаче оспори тези данни, заявявайки, че членовете му получават много по-малко и хора с 30-годишен стаж могат да печелят към 33 000 злоти (7600 долара) месечно преди налози.

По предписание на държавното управление варшавските летища " Шопен " и " Модлин “ ще работят през май в интервала от 09:30 часа (10:30 часа българско време) до 17:00 часа (18:00 часа българско време) при изискване, че бъдат предоставени аеронавигационни услуги и не бъде надвишен потенциалът за банкет на полети в зоната.

Това решение на управляващите е в интерес на летище " Шопен " за сметка на " Модлин " и затова провокира гнева на „ Райънеър “.

Указът на премиера е противозаконна дискриминация по отношение на " Райънеър ", съобщи в официално съобщение шефът на ирландската компания Майкъл О'Лиъри.

Според превозвача полското решение облагодетелства националната компания ЛОТ (LOT), която употребява летище " Шопен ", за сметка на " Райънеър " и летище " Модлин ", ситуирано на 35 километра от полската столица.

Заради това разпореждане " Райънеър " рискува да се наложи да анулира 55 от 77 връзки към Варшава и това да засегне 300 000 пасажери, до момента в който " ЛОТ " ще се употребява " на практика с монопол “, съгласно нискотарифния транспортьор.

Шефът на " Райънеър " съобщи, че е изискал от Европейска комисия да се намеси от през днешния ден, с цел да предотврати тази " очевидна дискриминация ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР