Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за възможно увеличение

...
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за възможно увеличение
Коментари Харесай

Служебният енергиен министър очаква поскъпване на тока

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предизвести за допустимо нарастване на цените на електрическата енергия за семействата от 1 юли 2024 година заради насъбрания недостиг във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " . Той сподели това в студиото на Българска национална телевизия, като изясни, че дефицитът би трябвало да бъде обезщетен през идващия регулаторен интервал, в случай че регулаторът съблюдава прецизно нормативната си база.

В момента фондът е в тежко финансово положение, като дефицитът надвишава 450 млн. лева и се чака да доближи 550 млн. лева до края на регулаторния интервал през юни. Малинов добави, че е провел три срещи с управлението на фонда, с цел да обсъдят решения.

Следващия месец ще бъдат препоръчани съответни ограничения за компенсиране на недостига , с цел да се минимизира финансовият удар върху семействата. Със законовите промени, които бяха признати неотдавна, НЕК ще продължи да извършва ролята на публичен снабдител, определяйки кои производители ще бъдат включени в микса на контролирания пазар.
 КЕВР се приготвя, макар че отложиха либерализацията на пазара на ток
КЕВР се приготвя, макар че отложиха либерализацията на пазара на ток

Регулаторът одобри промени и допълнения на Наредба №1 за контролиране на цените на електрическата сила

Припомняме, че с от 25.04.2024 година /изм. и доп. Дъждовни води. бр.39 от 1 Май 2024 г./ началото на преходния интервал на либерализацията на пазара беше променено и ще стартира от 1.07.2025 година След тази дата се отстранява фигурата " публичен снабдител на електрическа сила ", определянето на планирана месечна разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производителите, от които публичният снабдител да изкупува електрическа сила, както и количеството електрическа сила, в сходство с което публичният снабдител подписва покупко-продажби с крайните доставчици.

Тогава ще отпадне и задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в границите на избраната им разполагаемост, продават електрическа сила на публичния доставчик; публичният снабдител продава на крайните доставчици изкупената електрическа сила за потребностите на контролирания пазар ; крайните доставчици продават електрическа сила на битови крайни клиенти.

По време на преходния интервал 1.07.2025 - 31.12.2025 година крайните доставчици ще са задължени да доставят крайни битови клиенти по контролирани цени, избрани с стратегия на Министерския съвет. КЕВР има задачата ежемесечно да дефинира отплата за покриване на част от разноските на битови крайни клиенти за закупена електрическа сила от краен доставчик по контролирани цени. В наредбата ясно се регламентира методът, по който ще бъде образувана компенсацията.
 Миньори и енергетици си желаят въглищните централи и след либерализацията
Миньори и енергетици си желаят въглищните централи и след либерализацията

Протестът им блокира центъра на София
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР