Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за сериозен риск

...
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за сериозен риск
Коментари Харесай

Има риск от поскъпване на тока от 1 юли, смята енергийният министър

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предизвести за сериозен риск токът за бита да нарастне от 1 юли, когато КЕВР би трябвало да дефинира цените за идващите 12 месеца.

49-то Народно заседание гласоподава стопиране промяната в електроенергетиката с една година, при което освобождението на цените на едро на тока за бита вместо от 1 юли тази година ще се случи от 1 юли 2025 година Една от аргументите за това отсрочване е дефицитът във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", който би трябвало да финансира в преходния интервал разликите в цените на борсата и контролирания пазар.

" Много е тежко положението на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". В рамките на този месец организирах три срещи с управлението на фонда. Натрупаният недостиг във фонда е сериозен. Към сегашния миг е над 450 млн. лева, като се чака до края на регулаторния интервал, който ще завърши месец юни, да доближи 550 млн. лева ", уточни Малинов пред Българска национална телевизия.

Според него няма по какъв начин насъбраният недостиг в енергийни фонд да не се отрази върху цената на електрическата енергия за бита, тъй като в идващия регулаторен интервал, в случай че КЕВР съблюдава прецизно нормативната база, този насъбран недостиг би трябвало да бъде обезщетен. " Има сериозен капацитет от повишаване на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 година ", съобщи Малинов.

Служебният министър на енергетиката разгласи, че идващият месец ще бъдат препоръчани съответни ограничения, с цел да бъде обезщетен дефицитът във фонда и да бъде минимизиран " ценовия удар " за семействата. Той посочи, че с последните законови промени, НЕК ще резервира функционалността на публичен снабдител още една година, което значи, че ще може да дефинира кои производители на електрическа енергия ще влязат в микса на цената на тока на контролирания пазар.

Припомняме, че Народно събрание задължи Министерството на финансите да върне в енергийния фонд 1 милиарда лева, точно с цел да няма риск от покачване на цените на тока за бита от 1 юли. Наскоро от МФ увериха, че парите ще бъдат обезпечени и ориентирани към фонда.

Министър Малинов подсети, че не е отсрочена либерализацията на пазара, защото датата на цялостната либерализация на пазара на битовите консуматори на електрическа енергия се резервира 1 януари 2026 година До тогава цените на тока за семействата ще останат контролирани.

Малинов разяснява и контракта с турската държавна компания " Боташ " за доставка на природен газ.

" Предоговарянето на контракта за достъп до турската газова мрежа с държавната компания " Боташ " няма да е елементарно, само че съм сдържан оптимист за предоговарянето ", сподели той. " Аз съм теоретичен, че всяко решение на Народното събрание би трябвало да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори контракта с " Боташ ". Проведох незабавно среща с турския енергиен министър и заявих безапелационната ни позиция. Няма да е елементарно да бъде предоговорен контракта, защото Турция е постигнала икономическа полза от него, само че имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда ", изясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен договора с " Боташ " поради неизгодни клаузи. Договърт бе подписан по време на служебния кабинет на Гълъб Донев, той е за 13 години и планува България да заплати по него повече от 2.2 милиарда $. Според контракта, страната ни е длъжна всеки ден да заплаща по 500 000 $ за достъп и транспорт на газ през турската газова система, без значение дали придвижва количества или не, написа
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР