Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел Пътна

...
Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел Пътна
Коментари Харесай

Скандалът продължава! Общината не е съгласувала с МВР организацията за движение около НДК

Столичната община не е внесла за координиране в отдел " Пътна полиция " на Столична дирекция на вътрешните работи плана със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и спомагателните уреди на пътното платно.

Това оповестява дирекцията откакто през седмицата се организираха няколко митинга на поданици в региона на булевардите " Витоша ", " Патриарх Евтимий " и " Фритьоф Нансен ", където има нова организация за паркиране и придвижване.

От Столична дирекция на вътрешните работи прецизират, че това координиране е условие, залегнало в нормативен акт на Министерството на районното развиване и благоустройството - Наредба № РД-02-20-2 от 24.10.2022 година за образуване на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане.

" Едва откакто приключи съгласувателната процедура се узаконява плана за организация на придвижването ", се показва в известие на Столична дирекция на вътрешните работи до медиите.

Вече втора седмица недоволството от новата организация на придвижването в центъра на София не стихва. Според Европейския център за транспортни политики, има редица нарушавания в плана, а съдът към този момент е образувал дело. Ако то бъде извоювано, всичко ще би трябвало да бъде върнато в първичния му тип.

" Нашето мнение и нашето изказване е, че тези хора от общината са нарушили два закона - Закона за придвижване по пътищата и Закона за устройство на територията. Тези хора очевидно нямат задоволително подготвеност, явно не схващат по какъв метод се случва съгласуването на тези планове ", сподели Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според Русинова, планът е изпълнен некачествено, а употребяваните материали не дават отговор на нормите.

Кметът на София Васил Терзиев отбрани плана, а от Столичната община обявиха, че всичко е законно:

" Ние няма да упорстваме, в случай че забележим, че нещо не работи, изработен е плана с разбиране, че има целенасоченост. Каквото съдът постанови - се съобразяваш. "

Вътрешният министърът Калин Стоянов също не утвърди новата организация на придвижване и изрази терзание, че ще се образуват тапи:

" Аз персонално съм на мнение, че София би следвало да обезпечи преди всичко, както подземни, по този начин и надземни паркинги, за всички тези коли, които са в централна градска част и чак тогава да мислим по тази причина, което се прави с тези алеи сега. "

Един от главните проблеми на огромните рокади в центъра бе, че те се направиха без предварителна връзка - нито с живеещите в региона, нито с останалите поданици на София. Първоначално всичко бе показано като нормално пълнене на дупки по " Патриарха ". В профила на Васил Терзиев във Facebook още може да се прочете известието, че той е подписал само заповед " за ремонт за възстановяване на пътната настилка на бул. „ Патриарх Евтимий “, поради недоброто положение ". След тази заповед обаче в региона към този момент се появиха освен упоменатата бус лента и велоалеите, а и огромен нов паркинг на прилежащия бул. " Витоша " с много комплицирана организация за прекъсване.    

Новите ръководещи в София позволиха и други неточности по отношение на плана си за НДК, от които една е изключително основна. На всички е ясно, че главната гняв на протестиращите идва от това, че реорганизацията лишава паркоместа по " Патриарха ". Пише го и на част от плакатите, коите се издигат на " Кравай ". " Спаси София " настояват, че редукцията по булеварда е със само 10 на 100 (от 500 до 450 места). Обещанието е те да се компенсират на огромния нов паркинг на бул. " Витоша ". Въпреки това ГЕРБ и Българска социалистическа партия настояват, че новата маркировка взима общо 140 паркоместа и че те не се възвръщат в цялостен размер. " Спаси София " отхвърлят това, само че не дават безапелационни доказателства, че изчисленията на съперниците им не са правилни. 

Ако " Спаси София " и кметът Терзиев бяха оповестили желанията си и бяха разрешили те да се подложат на полемика, почти несъмнено щяха да се получат смислени оферти по какъв начин придвижването в центъра да се преустрои по този начин, че допустимо минимум хора да бъдат ощетени. Както " Сега " писа, някогашният основен проектант на столицата Петър Диков (в момента началник на Съюза на архитектите в България) към този момент даде своите хрумвания. Няма подозрение, че други също биха го създали. Може би към момента не е късно това да се случи.

Проектът за преустройството на придвижването при НДК е задоволително значим и за неговото избавяне си заслужава да се поработи, защото центърът на столицата в действителност е на всички. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР