Полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия в бюрократичен ценвтрализъм.

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Европейската комисия в бюрократичен ценвтрализъм.
Коментари Харесай

Полша охули Брюксел заради „бюрократичен централизъм“

Полският министър-председател Матеуш Моравецки упрекна Европейската комисия в " бюрократичен ценвтрализъм ". Той разкритикува решението на Европейски Съюз да разгласи правни дейности против Полша за „ занемаряване на правото на Европейския съюз и подкопаване на независимостта на националната правосъдна система “, съобщи БГНЕС.

В изявление, излъчено по националната телевизия, Моравецки съобщи, че правните дейности демонстрират, че " наклонността за бюрократичен централизъм за жалост напредва в Брюксел, само че тя би трябвало да бъде спряна ".

Европейският съюз разгласи през вчерашния ден, че стартира правосъдни дейности против Полша поради неспазване правото на Европейски Съюз и подкопаване на независимостта на националната правосъдна система. Комисарят на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони съобщи, че процедурата против Полша е поради нарушение върховенството на правото на Европейски Съюз и поради решението, че някои членове от договорите на Европейски Съюз са несъвместими с полското законодателство.

Заместник-министърът на правораздаването на Полша Себастиан Калета отвърна на удара, като назова изказването на Европейски Съюз „ офанзива против полската конституция и нашия суверенитет “.

Европейската комисия е обезпокоена и от полски закон от 2019 година, който не разрешава на полските съдилища да ползват правото на Европейски Съюз в избрани области и да сезират Съда на Европейски Съюз по правни въпроси.

В изказването си Джентилони сподели, че полските дейности " нарушават общите правила на автономност, господство, успеваемост и еднообразно използване на правото на Съюза и наложителните решения на Съда на Европейски Съюз ".

Европейската комисия смята, че полският Конституционен съд " към този момент не дава отговор на условията за самостоятелен и неутрален съд, основан със закон, както се изисква " от Договора за Европейски Съюз.

Полша имаше разполагаем два месеца да отговори на формалното писмо, в което се излагат основанията за процедурата за нарушаване.

В случай че не получи приемлив отговор, въпросът може да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз.

Въпреки че няма опция Полша да бъде изгонена от Европейски Съюз поради неспазване на законите на блока, тя може да заплаща ежедневни санкции за това нарушаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР