Политологът Димитър Ганев от Изследователски център Тренд“ реши изборния пъзел.

...
Политологът Димитър Ганев от Изследователски център Тренд“ реши изборния пъзел.
Коментари Харесай

Политолог реши изборите. Ето я новата коалиция

Политологът Димитър Ганев от Изследователски център „ Тренд “ реши изборния пъзел. Той разкри дали Кирил петков ще има болшинство и уточни опциите за нова ръководеща коалиция.

„ Конфигурацията, която издигна държавното управление на Кирил Петков, няма да има болшинство. Това е изрично от днешна позиция и мъчно би могло да бъде друго. Опозицията от предходното Народно заседание ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ ще има болшинство в идващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно заседание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до Движение за права и свободи, а за „ Възраждане “ даже чакаме двоен растеж на представителството “, сподели в изявление за БГНЕС Димитър Ганев.

-->

Той е безапелационен – коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ е невъзможна, тъй като слага под подозрение базови политически консенсуси.

Но макар че в този момент мъчно можем да си представим по какъв начин главните политически партии - ГЕРБ и Политическа партия, ще седнат на масата на договарянията след предварителните избори на 2 октомври, поради тежките обвинявания, които си разменят и даже правосъдните разногласия сред водачите им, различен вид няма, счита Ганев.

„ Сега този лагер (на „ смяната “) няма да може да излъчи кабинет и ще е нужна колаборация сред лагера на статуквото и лагера на смяната. Друг вид за кабинет няма. Ще забележим дали нашият политически хайлайф ще постъпи отговорно в обстановка, в която би трябвало да се създадат доста тежки взаимни отстъпки поради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще забележим дали е подготвен на прага на социално-икономическата рецесия, в която се намира освен България, само че и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква настройка “, съобщи Ганев.

„ Това значи, че единственият вид за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери “, акцентира политологът.

Политическият Франкенщайн няма да се появи незабавно след изборите на 2 октомври, само че задълбочаващата се политическа рецесия, съчетана с тежка социално-икономическа, може да докара до неговото основаване. Времето на месиите свърши, само че може да пристигна времето на месианските хрумвания, предизвести той.

Според него, отварянето на конституционния спор е отваряне на кутията на Пандора. „ Конституцията ни потвърди, че не е преходна и реши доста проблеми, в това число ни вкара в Европейски Съюз и НАТО “, безапелационен е Ганев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР