Политическата криза свари недовършени обявени намерения за административни реформи, съкращаване

...
Политическата криза свари недовършени обявени намерения за административни реформи, съкращаване
Коментари Харесай

Ключови реформи са под въпрос заради оставката на кабинета

Политическата рецесия свари незавършени оповестени планове за административни промени, редуциране на личен състав и разбърквания в централната администрация. Не е ясно дали кабинетът ще продължи с към този момент задвижени планове, само че логиката при гласуван избор на съмнение е тези планове да се замразят. Някои от измененията така и така са противоречиви, само че други са основни по отношение на ръководството на еврофондовете, сподели инспекция на „ Сега “. Не е ясно и какво ще се случи с проектите за увеличение на заплати при направена оптимизация на структурите.

Ако се съди по протоколите от съвещанията на Съвета за административна промяна (самите решения не се публикуват), сега по министерствата текат старания за оптимизация и съкращения на фрагменти. В началото на месец май на министерствата е било предоставено в период до 31 май да изготвят оферти за понижаване на щатни бройки, а до 30 юни да сформират и съответните промени в устройствените правилници.

Не е ясно каква част от министерствата са изпълнили тези заръки, като информация по тематиката на последното съвещание на съвета – на 14 юни, са дали 5 министерства – на превоза, на околната среда и водите, на вътрешните работи, на електронното ръководство и на министерство на правораздаването. За министерства, в които оптимизацията е напреднала, приказва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. В отговор на депутатско запитване при започване на юни той разгласи, че пари за нарастване на заплати ще има единствено за министерства, които са съкратили структури. Такива оптимизации имало в МО и Министерство на вътрешните работи, както и в още 4-5 министерства. Василев уточни като оптимизираща се и администрацията на Министерския съвет, където се чака нов организационен устав. „ В тези структури възнагражденията ще могат да се усилят с 15-20%, като за задачата ще се употребява заложеният запас от 300 млн. лева по бюджета “, изясни Василев.

Освен че в администрацията тече преструктуриране и редуциране на позиции, вицепремиерът Калина Константинова се пробва да прокарва тъкмо сега и друга промяна – въвеждане на споделени услуги в централната администрация. Идеята е част от дилемите, изпълнявани от общата администрация по министерства, да се предлага централно и по този начин да се осъществят икономии. За задачата даже има и заложено финансиране в държавния бюджет – 5,4 млн. лева

Такава смяна – въвеждане на споделени услуги, към този момент се предлага с промени в устройствения устав на МФ. Така да вземем за пример част от дейностите по ръководство на човешките запаси в МФ – подписване и преустановяване на трудови правни отношения, актуализиране на длъжностното разписание, оценката на осъществяването на длъжността, към този момент ще могат да се вършат от администрацията на Министерския съвет. Към Министерски съвет като споделена услуга се трансферира и оперативната счетоводна отчетност на МФ. Това са доста съществени промени, които могат да блокират администрацията, разясняват специалисти. Идеята за споделените услуги не е нова – по тематиката има създадена от дълго време идея, само че е парадокс да се вкарва тъкмо сега, акцентират експерти.

В политическо безвремие може да увиснат и останалите промени, планувани в устройствения устав на МФ. Измененията са оповестени като преходни разпореждания към друго към момента неосъществено желание – за основаване на институт за стратегически разбори и прогнози под шапката на МФ, като редица от тях са противоречиви. С измененията се реалокира дирекция „ Съдебна отбрана “ от финансовото към правосъдното министерство в частта посланичество по интернационалните арбитражни каузи, мести се Централното координационно звено от Министерски съвет към МФ, плануват се прекачване на щатни бройки към основаната през май изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “ и други Изменения се чакат и в други правилници като този на министерство на околната среда и водите да вземем за пример.

Нереализирано все още остава и желанието за прекачване на пожарната и телефон 112 от Министерство на вътрешните работи към нова държавна организация към Министерския съвет. Проектозаконът за основаване на организацията е оповестен на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, само че едва ли ще се стигне до приемането му. Разместването касае над 8000 чиновници на пожарната.

Мъгла

Като за похлупак няма никаква изясненост какво се случва тъкмо със заложените в бюджета 297 млн. лева за структурни промени в администрацията. Не е ясно дали и каква част от тази сума е била употребена като източник за завишаване на заплати в реформирали се структури. На съвещанието на бюджетна комисия обаче към този запас бяха ориентирани изключителни претенции за повишение на заплати като 175 млн. лева за хонорари в Министерство на вътрешните работи. Бе изтъкнато обяснението на вътрешния министър Бойко Рашков, че 98% от плануваните промени били осъществени. Не е ясно каква ще е окончателната равносметка за този фонд за административни промени.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР