Малко хора знаят, че можете да чуете звука на абсолютна

...
Малко хора знаят, че можете да чуете звука на абсолютна
Коментари Харесай

Най-тихото място на Земята, където никой не може да издържи повече от час

Малко хора знаят, че можете да чуете звука на безспорна тишина, само че има място, където можете да се запознаете с него. Но ужасната тишина на мястото може да докара до дезориентация и се счита, че никой не може да издържи повече от час на това място.

Най-тихото място на Земята съгласно Книгата на върховете на Гинес е безеховата тестова камера, която се намира в лабораторията Орфийлд, Минеаполис, Съединени американски щати, пише IFLScience. В тази камера равнището на фоновия звук е минус 24,9 децибела. За съпоставяне, междинното равнище на звука на шепот е 30 децибела, а най-слабият тон, който човешкото ухо може да схване, е съвсем 0 децибела.
Наименованието безехова камера допуска, че в тази стая няма ехтене, т.е. няма безусловно никакво отекване на звука и затова стаята е изпълнена със злокобна тишина. Това равнище на тишина се реализира посредством пирамидални абсорбатори от фибростъкло, които покриват стените, пода и тавана. Те унищожават и потискат всевъзможни звукови талази, зараждащи на това място.  безехова камера Името безехова камера допуска, че в тази стая няма ехтене, т.е. няма безусловно никакво ехо на звука и затова стаята е изпълнена със злокобна тишина Снимка: IFLS
Дебелият пласт от тухли и стомана е виновен за звукоизолацията на помещението, а пружините, отделящи камерите от корабната постройка, подсигуряват, че никакви външни звукови трептения не проникват вътре.

Хората, които влизат в тази безехова камера, могат да чуят звука от ударите на сърцето си, както и работата на вътрешните си органи. Но заради обстоятелството, че хората виждат стените, само че не чуват ехото, има разстройване във възприемането на околното пространство. Това може да накара индивида да загуби равновесие и да се почувства объркан.

Никой не може да остане в тази килия повече от 30 минути, в случай че не седи на стол. Но даже и в това състояние човек може да остане в килията не повече от час. Просто е невероятно да се издържи повече на такава злокобна тишина.

Има друга безехова камера, ситуирана в централата на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, Съединени американски щати, където околният тон е доста по-тих от цялостната тишина. Тук равнището на фоновия звук е минус 20,6 децибела. Години наред и двете безехови камери се бориха за купата на най-тихото място на Земята.

Тези най-тихите стаи на нашата планета не са основани единствено поради престижа, а в действителност извършват редица доста значими функционалности. Например, производителите, които желаят да знаят тъкмо какъв брой звук основават техните артикули, употребяват безехови камери, с цел да вземат показания при липса на какъвто и да е фонов тон, а астронавтите от време на време влизат в тихи стаи, с цел да се приготвят за тишината на космоса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР