Поколения наред детската травма на еврейството, която формира поведенческите стратегии

...
Поколения наред детската травма на еврейството, която формира поведенческите стратегии
Коментари Харесай

Детската травма на еврейството

Поколения наред детската контузия на еврейството, която образува поведенческите тактики на юдейските общности, е Погромът: чувството за несигурност; ужасът от преследването; вероятността, че ще би трябвало да бягаш от земята, която са населявали бащите ти; в никакъв случай да не си " вкъщи " … Разкази за погроми и мемоари от погроми са гравирани в груповото подсъзнание. Те стоят там като латентна опасност против взаимния живот с болшинството.

Идеята за основаване на еврейска страна е част от илюзията за намиране на място, където това не би могло да се случи.

" Вие в никакъв случай няма да сте вкъщи си тук… "

Случи се. Върху географската карта на еврейските контузии имаше една-единствена незасегната зона. Вече я няма. В Израел беше осъществен разгром. И това отключи бесовете на фундаменталистите от многото страни на тази война.

" Същността на посланието на Хамас към Нетаняху и неговата крайнодясна ръководеща коалиция от еврейски ултраортодоксални расисти е следната: Вие в никакъв случай няма да сте вкъщи си тук - без значение какъв брой от нашата земя нашите арабски братя от Персийския залив ще ви продадат. Ще ви принудим да загубите мозъка си и да извършите зверски неща с Газа, които ще принудят арабските страни да ви заобикалят ", написа коментаторът на " Ню Йорк Таймс " Томас Фридман, който от десетилетия следи събитията в Израел.

Зиналата паст на омразата гълтам деца, лекари, цели фамилии

След детонацията в болничното заведение в град Газа светът се разсъни покъртен от злокобната статистика и от хипотезите за това, което ще последва.

Все повече специалисти се сплотяват към версията, че нещастието е провокирана от несполучливо изстрелване на ракета от Палестинския ислямски джихад - втората по величина въоръжена формация в линията Газа, която има свое лично бойно крило - бригадата " Ал Кудс ", и личен ракетен боеприпас. Тя също е подкрепяна от Иран, тя също желае заличаване на страната Израел и поддържа дейностите на Хамас.

Но има ли някакво значение, ако  " своите " по простъпка са умъртвили " свои ", когато зиналата паст на омразата и отмъщението към този момент е погълнала деца, почтени хора, лекари, цели семейства…

Спекулативни биха били всички бързи разбори, които се пробват да създадат дисекция на осведомителните потоци в този миг, на каналите, по които са се движили разследващите досиета, на тактическите проекти, на потребните ходове, на тайната дипломация - в случай че към момента има такава. Рано е за разбори.

Нищо несъмнено няма по пътя напред

Но не е рано да забележим релефния контур на това предусещане за разгром - детската контузия на еврейството, която стартира да припомня за себе си в знакови средища в света.

Синагогата в Берлин беше атакувана с коктейли Молотов, в Лондон и Ню Йорк, в Канада и Франция, както и на доста други места по света бяха палени израелски флагове. На една ограда в София се появи надпис " еврейските деца на сапун "...

И това е единствено началото.

Израел има право да отбрани себе си. Палестинците имат право на своя страна. Хамас би трябвало да бъде погубен. Но по какъв начин ще стане това, откакто Хамас е проникнал в нервната система на палестинците, крие се зад телата им и разнася своята екстремистка болест, насъсквайки децата им. Нищо несъмнено няма по пътя напред след толкоз пропилени години и толкоз изгорени мостове.

Единственото несъмнено е, че кръвта и на евреите, и на палестинците е алена.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***
Вижте и тези видеа от нашия списък:

Израел: Да видиш в обществените мрежи по какъв начин отвличат околните ти

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

***

Антисемитизмът: за какво е толкоз жилест?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР