Покачване нивото на риск от романтични измами и зачестяване на

...
Покачване нивото на риск от романтични измами и зачестяване на
Коментари Харесай

2% от романтичните измами са с криптовалути, отчита Binance

Покачване равнището на риск от сантиментални измами и зачестяване на финансовите закононарушения регистрират дни преди 14 февруари от Binance, най-голямата борса за цифрови активи.

За предходната година 2% от така наречен " сантиментални измами " са с криптовалути, оповестяват от компанията, като разгласяват управление за отбрана на потребителите.

Какво съставляват и по какъв начин работят сантименталните измами

Зад измамите с онлайн запознанства стоят лица, които ловко се маскират като капацитети сантиментални сътрудници на индивида против тях.

Чрез лъжливи тактики и подходи, основани на прочувствено привързване, манипулират уязвимите лица и фабрикуват връзки с тях. Често крайната цел е да доближат до финансите на своята жертва’.

Измамниците се свързват с жертвите в приложения или уеб сайтове за запознанства, и с времето построяват доверие. Жертвите биват примамени да създадат вложения с обещания за висока възвръщаемост, единствено с цел да открият по-късно, че тя е подправена.

Първоначално влагат дребни суми и могат да теглят или да получават назад дребни суми от инвестицията си, което на пръв взор я прави действителна.

В последна сметка обаче не могат да възстановят по-големи депозити или " вложения ". Измамниците също по този начин изискват налози и такси, с цел да измъкнат още повече пари. Жертвите постоянно схващат, че са били излъгани едвам в този миг или откакто създадат изследване на лъжливите платформи.

Pig butchering е най-често срещаната такава машинация.

Лицата печелят доверие, като показват първични " облаги ", с цел да насърчат жертвите да влагат повече. След като изчерпят всички налични средства на жертвата, измамниците изчезват, оставяйки своите цели в неспособност да възстановят вложенията си. Терминът отразява метода, по който тези профили " угояват " жертвите с подправени облаги, преди да си тръгнат с парите им.

Тези тактики не са присъщи само за сферата на криптовалутите и през годините са били употребявани в разнообразни схеми за измами.

Възможен е и различен сюжет – измамниците изискват от жертвите си финансова поддръжка за справяне с нереални, тежки обстановки – медицински проблеми, отвличания, даже за закупуване на самолетни билети, с цел да се срещнат персонално с индивида, който са измамили.

Жертвите обаче по този начин и не съумяват да се срещнат онлайн с отсрещната страна, само че е допустимо да осъществят къси видео диалози, постоянно с неприятно качество.

Финансовите вреди и ролята на криптовалутите

Романтичните измами се усилват навсякъде, като тревожните статистически данни илюстрират мащабите на казуса.

Данни на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) разкриват доста нарастване на сантименталните измами – през 2020 година са докладвани над 52 593 случая, което съставлява нарастване с 368% за четири години.  През 2022 година обстановката ескалира още повече, като се следи над 30% растеж на годишна база. Близо 70 000 лица са съобщили, че са станали жертва на тези измами, което е довело до кумулативни загуби в размер на 1,3 милиарда $.

Криптовалутата, въпреки и да не е най-често употребяваният способ за заплащане, съставлява забележителен дял от 34% от общите докладвани загуби при сантиментални измами, съгласно същия отчет на FTC.

В международен мащаб повече от 1 на всеки 4 възрастни, интервюирани за отчета Norton Cyber Safety Insights Report 2023, оповестяват, че са станали жертва на онлайн машинация за запознанства. Само в Съединени американски щати Федералната комерсиална комисия е получила 11 235 тъжби за сантиментални измами през 2016 г. 

Противно на схващанията, криптовалутата не е леговище за измамници. Според отчета на Chainalysis за криптопрестъпността през 2024 година противозаконната активност в криптопространството е намаляла от 0,42% през 2022 година до едвам 0,34%.

Ангажиментът на Binance 

През 2023 година профилираните екипи на Binance са обработили над 58 000 претенции от над 13 000 регистрирани чиновници на правоприлагащите органи, което докара до конфискуването на над 112 млн. $ в забележителен случай на pig butchering.

Екипът на Binance Risk остава самодеен, прилагайки мониторинг на риска в действително време, с цел да подсигурява, че потребителите няма да станат жертва на измами.

Компанията също по този начин организира постоянни образования за чиновници на правоприлагащите органи, като единствено през 2023 година провежда 120 образования.

Защитни ограничения

За да се предпазят от сантиментални измами, от Binance поучават потребителите да се придържат към каналите за връзка в приложенията за запознанства, да внимават с профили, които наподобяват прекомерно положителни, с цел да са истина, да се отнасят към връзките постепенно, да обръщат внимание на непрекъснатите анулира за срещи, в никакъв случай да не изпращат пари на непознати и да мислят сериозно към нереалистични обещания.

С наближаването на Деня на влюбените Binance застава отпред на битката против сантименталните измами, като се стреми да отбрани както сърцата, по този начин и портфейлите, допълват от компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР