Великден e един от най-важните празници в християнския календар. Както

...
Великден e един от най-важните празници в християнския календар. Както
Коментари Харесай

Разпъването на Исус Христос: Някои малко известни исторически факти

Великден e един от най-важните празници в християнския календар. Както ни споделя Библията, Божият Син умира в страдания, с цел да изкупи нашите грехове и по този метод Исус трансформира кръста в най-големия знак на християнството .

Тук ще разгледаме разпъването на Христа на кръста и ще се опитаме да разкажем някои малко известни исторически обстоятелства , свързани с това събитие.

Исус е бил разпънат на " място на черепа "

Според Новия Завет Исус е разпнат на кръст на мястото, наречено Голгота , което по това време било в покрайнините на остарелия Ерусалим. На арамейски, езика на Юдеите, Голгота се превежда като " мястото на черепа ", защото това място е било хълма, чиято форма е наподобявала череп. Днес точното местонахождение на Голгота към момента е предмет на горещи разногласия.

Исус е бил разпънат на 33 година

Историци имат вяра, че Христос е бил разпнат в петък, 3 април 33 година от н.е . Въпреки, че са споменавани и други дати, в това число 7 април 30 година и 25 април 31 година, тезата, че Исус е умрял през 33 година звучи най-вероятна заради налични писмени контекстуални доказателства, както и геоложки фактори, като да вземем за пример земетресение, на което ще се спрем малко по-натам.

Христос издъхва в 3 часа следобяд

Според евангелията Божият наследник умира към 15:00 ч., откакто е прекарал шест часа, прикрепен на кръста.

Земетресение в действителност се е случило

Когато Исус издъхва, Писанията настояват, че земята била разтърсена от трус. В Евангелието от Матей, глава 27, се споделя: " И когато Исус извика със мощен глас, той издъхна. В този миг завесата на храма се раздра на две от горната страна до долу. Земята се разтресе, скалите се разцепиха и гробниците се разтвориха.

Според геологът Джеферсън Уилямс, в интервала на гибелта на Исус в действителност е имало сеизмична интензивност. Въпреки че е невероятно да се каже дали земетресението се е случило тъкмо сега на гибелта на Исус, исторически факт е, че по това време в региона фактически е ставала сеизмична интензивност.

Понтийски Пилат фактически е оповестил Исус за почтен

Пилат Понтийски е позорно прочут като римския шеф, който осъжда Исус на гибел посредством разпятие. По-малко прочут обаче е фактът, че Пилат в началото признава Исус за почтен съгласно римския закон. Еврейските водачи са тези, които декларират, че той е отговорен за доста съществено религиозно закононарушение на осквернение, съгласно еврейския закон.  Те обявиха, че изказванието на Исус, че е Божият наследник, е обидно за Бог.  Страхувайки се от репресии, Пилат анулира първичното си решение и осъди Исус на гибел.

Именно еврейски водачи обявиха, че той е отговорен за доста тежкото религиозно закононарушение - осквернение, съгласно еврейския закон. Категорични са, че обявлението на Исус за Сина Божий, наскърбява Бога. Опасявайки се от репресии, Пилат анулира първичното решение и осъжда Исус на гибел.

Разпъването на кръст не е римско откритие

Практиката на обвързване на жертвите на дървена греда или дирек не е един от многото изобретения, които римляните са дали на света. Всъщност, тази жестока форма на смъртно наказване, датира от асирийците - една от най-старите известни цивилизации в света. През 6 век преди нашата епоха персите редовно са употребявали разпятието на кръст, само че то става изключително известно след нахлуването на Александър Македонски в Персия, когато този нечовечен способ на наказване се популяризира по цялото Средиземноморие.

Римляните са разкрили разпятието по време на Пунически войни в 3-ти век преди нашата епоха, след което те са прекарали идващите няколкостотин години в рационализиране на това извънредно смъртно изтезание.

Римско разпъването на кръст е напълно друго нещо

Въпреки че не са измислили разпъването на кръст, на римляните може да се припише заслугата за въвеждането на " дизайна " на кръста, на който Исус в последна сметка е бил разпнат. Те обаче не били склонни да употребяват този смъртен способ върху своите жители, а по-скоро са го практикували най-много като тактичност за разубеждаване на протести. В историческите летописи е разказано всеобщо разтягане след въстанието на робите, ръководено от Спартак към 71 година прочие След потушаването му са били сложени 6 000 кръста, които са били злокобно подредени по Via Appia (пътят, свързващ Рим с Капуа).

Римското разпятие било последното изтезание

Както ни раказват евангелията, Исус е бил обществено обичай, подиграван и заплюван, преди да бъде принуден да носи венец от тръни и тежкия кръст на тил. Това е била нормална процедура за наказаните на гибел посредством разтягане от ръцете на римляните. Повечето жертви първо са били събличани голи, бичувани, подигравани и осакатявани. Издевателствата над фамилията на жертвата също били нещо всекидневно. Разпъването на кръст се явявало последната част от един отблъскващ и безчовечен способ на екзекуция.

Някои жертви умират от раните си, преди даже да стигнат до кръста, до момента в който други прекарват от няколко часа до дни, висящи на прътите и умирайки постепенно от задушаване.

Понякога римските бойци проявявали благосклонност и чупели краката на разпнатите, с цел да провокират по-бърза гибел. Това обаче не се е случило на Исус, защото когато бойците идват да го ревизират, той към този момент е бил мъртъв. Вместо това те пробиват хълбока му, с цел да се уверят, че не е жив.

Малко евентуално е Исус да е бил прикрепен през ръцете

Докато писанията споделят, че Божият наследник е получил рани в ръцете си, актуалният теоретичен разбор слага под подозрение дали този способ би задържал Исус на място, даже когато краката му също са били заковани. Ноктите най-вероятно щяха да се отделят през пръстите му под напрежението на телесното му тегло, считат учените.

Вместо това се допуска, че Исус е бил прикрепен през китките си , по-здрава част от тялото, способна да го държи на място. Това обаче опонира на евангелията и на преобладаващите облици на разпъването на Исус. Но без очевидци е малко евентуално в миналото да разберем сигурно какво тъкмо се е случило на разпети петък.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР