Подсмърчането, кашлянето и мляскането са звуци, които повечето от нас

...
Подсмърчането, кашлянето и мляскането са звуци, които повечето от нас
Коментари Харесай

Мизофонията - фобията, за която не знаем нищо

Подсмърчането, кашлянето и мляскането са звуци, които множеството от нас съвсем не виждат.

Но тези звуци могат да бъдат толкоз притеснителни за някои хора, че да провокират стрес, яд и даже суматоха, настояват учени.

Възможно е да страдате от това положение, наречено мизофония, в случай че имате мощна отрицателна реакция към постоянно срещани звуци - от изсвирване на гърлото и скърцане на кокалчетата на пръстите до целувки на двойки.

Първото изследване на мизофонията в Обединеното кралство демонстрира, че тя визира до една пета от нас.

Dear, a poem!!,,,
— MisoMatch (@MisoMatch)
Проучването разпознава участници, за които положението е " задължение " за живота им - макар че единствено тези с извънредно тежък проблем биха имали потребност от съвещания, с цел да се оправят с него. Изследователите са употребявали въпросник, с цел да преценяват предизвикателите на шума, реакциите и интензивността на отговора на 772 участници.

Учените също по този начин са разпознали алените знамена за мизофония за тези, които се чудят дали я имат.

Те открили, че в случай че човек е уплашен, до момента в който чува обикновено дишане и преглъщане, това демонстрира, че може да има това положение, защото тези звуци не тормозят по-голямата част от популацията.

Старшият създател на проучването доктор Джейн Грегъри от катедрата по пробна логика на психиката в Оксфордския университет съобщи: " Преживяването на мизофония е освен това от това просто да се дразниш от даден тон. Мизофонията може да провокира възприятие на беззащитност и зацикляне, когато хората не могат да избягат от неприятния тон.

Често хората с мизофония се усещат зле поради това, че реагират по този метод, изключително когато реагират на звуци, издавани от обичани хора.

Експертите споделят, че хората с мизофония постоянно изпитват реакция на битка или бягство към звуците, което може да провокира яд и потребност от бягство.

Звуците могат да включват ромолене на хора, дъвчене на дъвка или кихане, както и шумове като цъкане на часовници и автомобилни мотори.

Проучването, което обгръща 37 постоянно срещани шумови фактори и 25 разнообразни реакции в своя въпросник, открива, че хората без мизофония нормално се усещат раздразнени от избрани шумове.

Но реакциите на хората с мизофония са по-интензивни и те по-често оповестяват за дистрес, яд или суматоха.

Проучването, оповестено в списание PLOS One, открива, че мизофонията визира по забележителен метод 18,4 % от хората. Едва 2,3 % обаче считат, че страдат от това заболяване, а единствено 13,6 % са чували за него.

Анализът демонстрира, че мизофонията се среща еднообразно постоянно както при мъжете, по този начин и при дамите. Установено е, че междинната възраст на хората с това заболяване е 43 години.

Водещият създател доктор Силия Виторату от Кралския лицей в Лондон съобщи, че изследването демонстрира, че " множеството хора с мизофония нямат име, с което да опишат това, което изпитват ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР