Почина един от най-влиятелните учени в областта на технологиите, съобщава

...
Почина един от най-влиятелните учени в областта на технологиите, съобщава
Коментари Харесай

Бащата на литиево-йонните батерии Джон Гудену почина на 100 години

Почина един от най-влиятелните учени в региона на технологиите, оповестява Engadget, базирайки се на University of Texas в Остин.

Д-р Джон Гудену, считан за основател на литиево-йонната батерия, е умрял на 100-годишна възраст. И въпреки че може да не сте чували за него, той на процедура е виновен за практическото приложение на мобилните телефони, преносимите компютри и електрическите транспортни средства.

Изследователите са проучвали литиевите акумулатори и преди този момент. Д-р М. Стенли Уитингъм да вземем за пример основава дизайн, съчетаващ литий с титанов дисулфид. Въпреки това The New York Times отбелязва, че точно Гудену реализира огромния пробив през 1980 година, до момента в който е в Оксфордския университет. Той създава катод със пластове от литий и кобалтов оксид, който създава по-силно напрежение и доста усъвършенства сигурността. Капацитетът му е доста по-голям от този на предходните видове акумулатори като оловно-киселинните (използвани в автомобилите) и никел-кадмиевите (използвани в доста портативни електронни устройства).

Но въпреки всичко технологията процъфтява едвам когато доктор Акира Йошино се отхвърля от суровия литий в интерес на по-безопасните литиеви йони. Ученият основава удобен дизайн за корпорацията Asahi Kasei и през 1991 година Sony доставя първата литиево-йонна акумулаторна батерия, подобаваща за потребителите.

Впоследствие усъвършенстваната продуктивност разрешава основаването на мобилни устройства, които допреди това са част единствено от научнофантастичните филми и романи. С времето мобилните телефони и портативните компютри станават все по-елегантни, по-бързи и по-издържливи, а електрическите коли най-сетне се трансформират в жизнеспособна идея.

Гудену обаче е виновен за доста повече от това. По време на работата си в Масачузетския софтуерен институт (MIT) през 50-те и 60-те години на предишния век той оказва помощ за основаването на технологията, която в последна сметка се трансформира в добре известната RAM памет, която можете да видите в доста компютърни артикули.

Той постоянно споделя патенти си с сътрудници. Остава деен и през 90-те години на предишния век и допреди няколко години създава технологии за акумулатори от последващо потомство, които дават обещание революционни резултати за възобновимата сила и електрическите транспортни средства.

Макар и относително незнаен в публичните среди, Гудену получава самопризнание за работата си. Наред с други оценки той получава Нобелова премия за химия през 2019 година и Националния орден за просвета на Съединени американски щати през 2011 година

Към днешната дата промишлеността постепенно минава към литиево-йонните акумулатори. Производителите на коли възнамеряват електрически автомобили с твърдотелни акумулатори, които обезпечават по-висока компактност, по-бързо зареждане и по-ниски разноски. В този ред на мисли, сигурно може да се каже, че актуалният софтуерен пейзаж нямаше да бъде подобен, какъвто е, без напъните на Гудену и неговото завещание евентуално ще стои в основата на потребителските (и не само) технологии още дълги години.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР