В храма на Вирабхадра (още Вирабадхадра) в Лепакши, Андхра Прадеш,

...
В храма на Вирабхадра (още Вирабадхадра) в Лепакши, Андхра Прадеш,
Коментари Харесай

Как така тази колона левитира над земята

В храма на Вирабхадра (още Вирабадхадра) в Лепакши, Андхра Прадеш, Индия, има стотици богато украсени детайли, издълбани през 16-и век от новата епоха. Освен монолитния бик (издълбан от една гигантска гранитна плоча) в облика на планината на хиндуисткия господ Шива, има и друга специфичност, която притегля вниманието на туристите: един дирек, който като че ли не допира земята. Посетителите даже се пробват да прокарват тънки части плат, хартия и други предмети под него (както можете да видите по-долу, той в действителност допира земята в един ъгъл).

Храмът е толкоз добре планиран, че се появяват митове, съгласно които архитектите съзнателно са създали по този начин, че да наподобява като че ли колоната левитира, а съгласно други митове тя е била сложена в настоящето си състояние от английски инженер по време на ерата на Британската империя.

„ Архитектурните и орнаменталните детайли като скулптури; колони на натямандапа [индийски театър], изобретателно издълбани с фигури на музиканти, богове и богини и танцьори, демонстрират забележителна централизация на художници и занаятчии в Южна Индия през XVI век “, написа ЮНЕСКО за обекта.

„ Уникалните статуи на храма, издълбани от гранитен камък, като Нанди (бикът) и Нага-сивалинга, са значими поради потреблението на материала и мащаба му. “

Малко евентуално е обаче стълбът да е изработен преднамерено и целеустремено да опира единствено в единия ъгъл. Подобни митове са се появили за Гилдхол в Уиндзор, Англия, в която има колони, които не стигат до тавана (снимката долу). Носят се клюки, че архитектът и астроном сър Кристофър Рен е знаел, че стълбовете не са нужни за поддържането на постройката, само че е бил заставен от градския съвет да ги сложи там, откакто те са се страхували от сриване.

 Windsor Guildhall corn market

Според легендата Рен е сложил колоните, само че демонстративно ги е оставил малко по-къси, с цел да потвърди правотата си или като смешка. Вероятно обаче те не са били там по времето на Рен, а през 1829 година са сложени единствено като украсителен детайл.

По същия метод колоната в храма Вирабхадра евентуално е била преместена в видимо плаващото си състояние от сеизмична интензивност или от неточност по време на строителството.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР