По време на изслушването си в Народното събрание служебният министър

...
По време на изслушването си в Народното събрание служебният министър
Коментари Харесай

Стела Балтова призова за 9% ДДС в туризма и през 2022 година

По време на чуването си в Народното събрание служебният министър на туризма Стела Балтова призова мярката, предвиждаща 9 % Данък добавена стойност за всички браншове в туризма, да се приложи до края на 2022 година

Балтова отчете, че отрасловото министерство е траяло и ускорило процеса на даване на безплатна помощ за туристическия бизнес и е основало нова мярка за подкрепяне на сектора: " В мандата на служебния кабинет се приготви известието на третата фаза на държавната помощ, която е реалност и е с повишен таван на помощта за всяка компания. В трета фаза са планувани облекчени условия за кандидатстването. То ще се прави напълно по електронен път. В рамките на помощта допълнително е дадена опция за даване на поддръжка по тази скица и на предприятия, които към 31 декември 2019 година към този момент са били в затруднено състояние, в случай, че те не са обект на процедура в групова неплатежоспособност. "

" Успяхме да създадем по този начин, че този сезон в действителност демонстрира възвръщане жизнеспособността на туристическия бранш. Бяха направени доста вложения. Имаме 2,5 млн. туристи единствено за май, юни и юли ", сподели министърът. По думите ѝ има незабавна нужда от повишение на имиджа на специалностите в бранш " Туризъм ".

Балтова напомни, че за бранша работи мярката 60 на 40, която е с нов дизайн и изброи други ограничения за безплатно подкрепяне на бизнеса, който ще бъде обиден от използването на ограничаващи дейности съгласно здравния проект противоепидемичен проект.

Мерките са написани в оферти от служебния кабинет законопроект за актуализация на държавния бюджет, като министърът се надява той да бъде признат от Народното събрание. Сред тях е мярката за опазване на заетостта 80 на 0, съгласно която се планува да се покрива 80 % от осигурителния приход на засегнатите лица, като ще се поемат 80 % от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица.

Освен това ще има безплатна финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица въз основата на най-малък средномесечен приход от 2019 година Ще има и ограничения за покриване на оперативни разноски на база % върху сумата на спада от приходите 2020 към 2019 година на средномесечна основа. Така ще се компенсират и сезонните бизнеси и ресурсът ще се разпредели по-справедливо.

При равнище 3 по здравния проект, когато част от активността в сектора няма да може да се прави, ще важи новият дизайн на мярката 60 на 40, както и дотацията от 35 евро на седалка, а при равнище 4 - когато да вземем за пример къщи за посетители ще са отворени при специфичен режим, а за заведения за хранене и кафенета ще е позволена единствено доставката по домовете, ще се се резервира и мярката за опазване на заетостта - комбинирано съгласно обсега ограничение на дейностите - при над 50 % спад, да се ползват ограниченията 80 на 0, 60 на 40 и 50 на 50 съответно при 30 и 20 % спад, изясни министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР