По време на десетгодишната икономическа криза се смята, че населението

...
По време на десетгодишната икономическа криза се смята, че населението
Коментари Харесай

Населението на Гърция е намаляло с 450 хиляди за 10 години

По време на десетгодишната икономическа рецесия се счита, че популацията на Гърция е намаляло с 450 хиляди души, съобщи министър председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис в тирада на конференция по демографския въпрос, предава Kathimerini .

Министър-председателят обърна вниманиена негативния баланс на новородени и умряли, само че и че не трябва да се не помнят стотиците хиляди жители, които са отпътували в чужбина, които в болшинството си са младежи.

„ Вече десетилетие, от 2011 година, популацията у нас понижава. През последните години раждаемостта е доста по-ниска от смъртността. И в тежкото десетилетие, през което преминахме, десетилетието на икономическа рецесия, намаляването на гърците се прави оценка на 450 000 души. Тази цифра значително се дължи на негативния баланс сред ражданията и смъртните случаи. Да напомня, че демографите ни споделят, че с цел да се поддържа устойчиво население на една страна, междинната раждаемост, междинният брой раждания би трябвало да е към 2,1 %. Ние сме малко под 1,4 % “, уточни Мицотакис.



Гръцкият министър председател загатна, че преди 50 години, през 1962 година, единствено 8 % от популацията е било над 65 години и 26 % под 14 години, до момента в който в този момент 23 % от популацията е над 65 години и единствено 14 % е под 14 години.

Той уточни, че това значи, че страната застарява и популацията последователно понижава.

„ През 2050 година страната ни ще има по-малко от девет милиона поданици, а всеки трети ще е над 65 години “, означи още гръцкият министър председател.

Той акцентира, че са нужни съответни стъпки от страна на страната, като за образец уточни държавните ограничения за приключване на мозъци, облекчения за млади двойки, които възнамеряват да имат деца, облекчения за родителите и така нататък
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР