“По отношение на посланика на България в Украйна ние решихме

...
“По отношение на посланика на България в Украйна ние решихме
Коментари Харесай

Външно министерство не може да намери нов посланик за Украйна

“По отношение на посланика на България в Украйна ние взехме решение да инвентаризираме опциите и да забележим какви биха били евентуалните претенденти. Към този миг не се стигна до избирането на подобаващ претендент по този начин, че този въпрос остава за идващия пакет посланици, които може би последващо държавно управление би трябвало да предложи, да се надяваме постоянно ”. 

Така външният министър Николай Милков отговори на въпрос на “24 часа ” по кое време ще бъде назначен нов дипломат на България в Украйна.

Досега задачата ни там се оглавяваше от Костадин Коджабашев. От август 2022 година обаче той пое поста на зам.-министър на външните работи в служебния кабинет. В този миг посолството ни там бе затворено. Дипломатите ни се прибраха от Киев през март след старта на войната. Посолството отвори порти още веднъж едвам през септември, само че отпред е краткотрайно ръководещ посолството първи секретар.

Преди седмица пък Коджабашев бе определен на нова служба. Той ще замине като дипломат на България във Ватикана, което пък освобождава посланическата служба в Киев.

“По отношение на Украйна - от края на този месец планираме да започва още веднъж работата на генералното консулство в Одеса. Така че Украйна никога не е изпусната от погледа ни във връзка с нашето дипломатическо посланичество. Мислим, че това ще разшири опциите ни за контакти с украинските управляващи. Освен това считаме, че възобновяване му, е извънредно значимо и за българската общественост там ”, сподели още министърът. 

 


Инфо: " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР