По информация Капитал военното ведомство вече е изпратило в Беларус

...
По информация Капитал военното ведомство вече е изпратило в Беларус
Коментари Харесай

Щастливецът Су-25

По информация " Капитал " военното ведомство към този момент е изпратило в Беларус не един, а четири самолета вкупом.

© Reuters Военното министерство бърза с изпращането на Су-25 в Беларус, евентуално тъй като се притеснява от реакция на Европейски Съюз. Широко прочут факт е, че през последните години модернизацията на българската войска се движи с трудно постепенно движение. Парадоксално обаче може да се окаже, че изненадващият огромен печеливш от това е... щурмовата ни авиация и в частност бойните машини Су-25, опериращи от авиобазата за предно разполагане " Безмер ".

Докато най-малко 5 години ни разделят от приемането на въоръжение на модерните щатски изтребители F-16 Block 70, то единствено след към година, за пръв път от към 30 години, армията ни най-вероятно ще разполага с няколко изцяло боеспособни самолета за поддръжка на пехотата. И то такива, които ще може да употребява до края на идващото десетилетие. През идващите няколко месеца осем броя Су-25 ще бъдат ремонтирани в " 558-ми авиоремонтен цех " в Барановичи, Беларус.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така внезапно 2020 година може да е годината, в която българската щурмова авиация ще избегне да бъде тотално маргинализирана или даже закрита. Големият шанс на Су-25 беше, че плановете за нов вид натовски изтребител и за модулни патрулни кораби не съумяха да тръгнат в границите на 2018 година, което изненадващо освободи към 400 млн. лева непохарчени средства за защита в края на предходната година. Така за Министерството на финансите не представляваше никакъв проблем да пренасочи 82.51 млн. лева от тях (99 млн. с ДДС) за удължение летателната валидност на щурмовиците, без да ощети прекалено много ръководещата партия при " подмасовото " разпределение на бюджетния остатък към Коледа. Размерът на сумата също не е инцидентен, тъй като всички сходни покупко-продажби над 100 млн. лева би трябвало да минават за утвърждение през Народното събрание.

Ремонт - незабавно и непременно

По всичко проличава, че по някакви не доста ясни аргументи ремонтът на самолетите Су-25 е може би най-важния приоритет за Министерството на защитата под управлението на Красимир Каракачанов. През последните месеци всички процедури към възобновяване на летателната валидност на бойните машини се случваха форсирано, сякаш непременно, а когато е належащо – и с персоналната защита на премиера Бойко Борисов.

А намесата на министър-председателя постоянно беше нужна, тъй като договорката за Су-25 през последните месеци мина през най-разнообразни премеждия и интриги, като първата машина отпътува за Беларус след неколкомесечно отсрочване едвам в края на август. Според Каракачанов ремонтът му ще продължи най-много 11 месеца. " Въпреки забавянето, което се случваше по незнайни за мен аргументи, или по-скоро не искам да ги разясня, ще успеем да се включим в графика и когато дойдат първите два самолета, няма да се наложи да приземяваме щурмовата авиация ", разяснява военният министър.

По-интересното в тази ситуация е, че Министерството на защитата сякаш в допълнение пришпорва всички дейности към ремонта. Според контракта с Беларус страната ни би трябвало да изпраща за корекция по един Су-25 на всеки 40 дни, т.е. идната машина трябваше да отпътува при започване на октомври.

По информация на " Капитал " обаче военното ведомство към този момент е изпратило не един, а четири самолета вкупом. Това е направено даже откакто министър председателят Борисов категорично разпореди на всички държавни институции да спомагат за осъществяване на договорката. " Очаквам в къси периоди способените органи да приготвят самолетите за превозване и ремонтът да стартира. Това ще разреши възобновяване на летателната валидност на самолетите Су-25 и опазване на добитите отбранителни качества в интервала до придобиване на новия вид военен аероплан ", разгласи министър-председателят в своя фейсбук профил след изненадващата ревизия в авиобаза " Безмер " на 24 август. Съдейки по дейностите на МО, очевидно и премиерската дума не звучи като задоволителна гаранция.

Тихо да не чуе Европейски Съюз

Причината Каракачанов и екипът му да се разбързат толкоз доста най-вероятно е незабавно свикана междуведомствена среща по тематиката " Су-25 ", извършена четири дни преди директивата на Бойко Борисов по въпроса. На нея се събират висши представители на военното, вътрешното и външното министерство, както и на ДАНС. Според зам. външния министър Георг Георгиев страната ни е получила импровизирано запитване във връзка ремонта на щурмовиците в Беларус от страна на Европейската работа за външна активност (ЕСВД), която извършва функционалностите на самобитно дипломатическо ведомство на Европейски Съюз.

От МвнР показват безпокойство, че договорът за ремонт може да нарушава ограничаващите ограничения по отношение на режима на Лукашенко. Подобна позиция показват и представителите на ДАНС. Според източници на " Капитал " зам.-министър Георгиев предизвестява, че има риск освен да се накърни политическият облик на страната ни, само че и да бъде стартирана наказателна процедура против България и да бъде заведено дело пред съда на Европейски Съюз. Той добавил, че оръжейните наказания на Европейски Съюз имат директно правно деяние и преимущество пред националното ни законодателство, тъй че измененията в закона за оръжейния експортен надзор и постановлението за използването му, вадещи ремонта на оръжейната техника от ембарговия режим, няма да попречат на евросъюза да ни накаже, в случай че реши.

Зам.-министърът на защитата Анатолий Величков от своя страна възразява, че всичко към ремонта на Су-25 е транспарантно и че Полша, Чехия и Унгария също ремонтират своя бойна техника в Беларус. В последна сметка се взема решение да се отговори на ЕСВД в неофициална и оптимално сбита форма, като се добави покана за възможна среща по тематиката със чиновници на европейската работа в Брюксел. За момента няма информация дали сходна среща действително е провеждана.

Ембарго или не

Бързането на отбранителното ведомство с изпращането на машините в Беларус обаче индиректно демонстрира, че хората от екипа на Каракачанов евентуално не са изцяло уверени в силата на правните си причини. Затова по всяка възможност военният министър желае да сложи евроинституциите пред приключен факт, надявайки се, че те няма да ескалират проблема, откакто осъществяването на ремонтните действия към този момент е почнало. В случая събитията работят в интерес на българското Министерство на защитата, защото сега тече процедурата по сформирането на новата Европейска комисия. Така актуалният висш представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини сега сдава поста, а нейният правоприемник – испанецът Жозеп Борел, към момента действително не е встъпил в служба. Твърде евентуално е при тези условия никой да не обърне прекомерно съществено внимание на в общи линии съвсем безобидния проблем с българските Су-25 и техния ремонт. Още повече аргументът на военното ни министерство, че разглобените ни щурмови самолети няма по какъв начин да бъдат употребявани от Лукашенко за принуда на политическите му съперници, по-скоро в действителност е годен.

Иначе, от практическа позиция, надали има огромна възможност страната ни действително да бъде осъдена от евросъюза поради щурмовите самолети. Санкциите против Беларус са наложени с решение на страните членки (Съвета на ЕС), като тяхното съблюдаване се съблюдава от самите страните. Тоест, в случай че някой нарушава оръжейното ембарго, някоя друга страна членка би трябвало да повдигне въпроса пред съвета, където да се одобри политическо решение. То обаче може да се вземе единствено с единогласие, защото това е външнополитически въпрос.

На процедура най-често се стига до съвещания сред страните членки, които да принудят виновника да спре нарушаването. Разчита се на правилото blame and shame ( " порицаване и засрамване " ). В Министерството на защитата пък очевидно разчитат на fait accompli ( " приключен факт " ), т.е., в случай че платим предплатено парите, към този момент не можем да спрем договорката, а единствено да си оскубем косите обществено и да си създадем самооценка.

Подобен метод обаче би оставил мазно леке върху имиджа на страната ни, каквото очевидно е терзанието на Министерство на външните работи. Когато обаче става дума за защита и национална сигурност, множеството страни са оперирани от непотребна прочувственост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР