По българските пътища се води война, загиват хора, колкото при

...
По българските пътища се води война, загиват хора, колкото при
Коментари Харесай

Гешев размаха пръст, предупреди, че се води война

По българските пътища се води война, умират хора, колкото при един местен спор, и никой не го интересува. Интересува го да не е отговорен той. Това сподели основният прокурор Иван Гешев по време на осмата годишна конференция „ Безопасна пътна инфраструктура “, която се организира през днешния ден и на следващия ден в Хисаря.

Според Гешев в сферата има безхаберие и тематиката не интересува съвсем никоя от държавните институции. Такъв интерес има единствено когато се случи тежко произшествие и ползата е обвързван да се минимизират медийните вреди, разяснява основният прокурор. Според него всяка институция, в това число и правосъдната власт, трансферира отговорността на някоя друга. Той счита, че институциите не си взаимодействат на нужното равнище. Няма по какъв начин една институция да работи по-лошо, друга – по-добре, третата да не работи и трите дружно да не си приказват и да чакаме резултати, уточни той.

-->

Главният прокурор добави, че другите неправителствени браншови организации, които имат предпочитание, би трябвало да послужат за основател и тласък за възстановяване на това положение. Според Гешев, който няколко пъти акцентира, че не е специалист по тематиката, би трябвало да има държавна политика в тази тенденция. Дали го назоваваме пътна карта, стратегия или различен метод, би трябвало да има някаква тактика и то за дълготрайно време, която да бъде призната от съответните държавни институции, означи той. По думите му в нея ясно би трябвало да бъдат посочени времевите рамки, коя институция какво прави и извънредно нормативно да бъдат уредени взаимоотношенията сред тези институции.

Основен проблем, който посредством активността на Върховната административна прокуратура Гешев вижда, е нуждата от промени в законодателството. Става въпрос за едни сложни промени, а не когато възникне пътнотранспортно произшествие и за да се покаже какъв брой сме ангажирани, да се стартира смяна на парче, разяснява той.

В резултат на осъществена инспекция след злополуката на автомагистрала „ Струма “ в края на предходната година с рейс с македонски жители, излиза наяве, че няма първокласни пътища в страната, които да нямат съществени проблеми, сподели основният прокурор. Той разяснява, че е ясно, че няма задоволително средства, „ само че няма спънки при единна тактика да се приватизират съответните проблеми и да се стартира от тях “. Всеки може да сгреши, да се случи инцидентно събитие и в случай че са взети всички ограничения на този пътен сектор, това понижава риска, добави Гешев.

В Министерство на вътрешните работи са издали 49 хиляди наставления по Закона за придвижване по пътищата за рискови зони по пътищата към съответните общини и единствено 2 наказателни постановления за интервал от 2 години за неизпълнени разпоредби, сподели още Гешев.

Обединени от тематиката за „ Пътна сигурност “, участниците в конференцията, измежду които представители на държавната и локалната власт, неправителствени организации, разискват проблеми, свързани с политиката за повишение на сигурността на придвижването по пътищата, най–новите решения, свързани с повишение на сигурността на пътната инфраструктура, позитивни европейски и международни практики, нови способи за оценка на риска от настъпване на пътнотранспортни катастрофи по пътната мрежа, инфраструктурни решения за ограничение на заплахата и понижаване на следствията от пътнотранспортните катастрофи и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР