По българските пътища се разиграва т.нар. игра руска рулетка“. Никой

...
По българските пътища се разиграва т.нар. игра руска рулетка“. Никой
Коментари Харесай

ИПБ: По пътищата ни се разиграва „руска рулетка“

По българските пътища се разиграва така наречен игра „ съветска рулетка “. Никой не знае в кой миг ще бъде затрит от дрогирано пияно камикадзе. Няма никакво значение дали спазваш или не разпоредбите. Свидетели сме на институционално изтощение. Такъв извод вършат от Института по пътна сигурност и допълват:

Преди няколко дни Министерство на вътрешните работи разгласи, че основава работна група за следващата смяна на закона, внушавайки ни, че организационни проблеми могат да бъдат решени с правни принадлежности. Институтът за пътна сигурност с десетки свои разбори и мнения е предупреждавал институциите, че с спешен пиар посредством телевизионни акции и симулирайки угриженост, казусът единствено се задълбочава, само че не се взема решение. За следващ път ще предоставим данни за генезиса на казуса „ дрогирани водачи “.

През 2014 година наказаните водачи с приложимост на опиати и алкохол с над 1,2 промила са 3957 души. През 2016 те стават 5764, което е с повече от 30%. При деликатен разбор на държанието на институциите в този интервал не се установи друго държание.

Единствената смяна, която е осъществена от загрижени депутати и представители на неправителствени организации, е да се завиши наказването за дрогирани водачи от пробация на условна присъда, без да е осъществена оценка на въздействието на тази мярка. За страдание, тези положителни планове от страна на законодателя основават причина по българските пътища да се кара след приложимост на опиати и алкохол безнаказано. Това е по този начин, тъй като въпреки и по-тежко при наказването условна присъда се разчита само на съвестта на наказания да се поправи. Докато при пробация се задействат държавните механизми за превъзпитание, в това число и полагането на безплатен труд до 320 часа годишно. Всички юристи, прокурори и съдии знаят, че наказаните избират условната присъда пред пробацията. За страдание на българските жители след тази смяна и систематичното занемаряване от страна на контролните органи да глобяват така наречен маловажни нарушавания по ЗДвП, риска да загинеш от дрогиран водач нараства с 200% към средата на 2022 година.

Какво би трябвало да се направи, с цел да спрат водачите да ръководят МПС след приложимост на опиати и алкохол?

- Първо би трябвало да се признае, че този развой ще отнеме най-малко две години в случай че:

ü Министерство на вътрешните работи стартира самодейно да глоби маловажните нарушавания. Шофьорите преди да стартират да се дрогират, правят голям брой маловажни нарушавания и като видят, че им се разминава наказването, чак тогава стартират да карат с превишена скорост и да използват алкохол и опиати. Неефективният надзор на скоростта, дава убеденост на водачите, че и алкохолът и опиатите също ще им се разминат. И това е реалност, тъй като контролът за опиати и алкохол от страна на Министерство на вътрешните работи е широкообхватен единствено след публичен напън и то за малко.

- Министерство на вътрешните работи би трябвало да сътвори механизми за ограничение на корупцията измежду чиновниците си и това да е непрекъснат развой.

- Необходимо е да се сътвори ново законодателство, последващо доктрината „ Джулиани “. Институтът за пътна сигурност е създал цялостна идея, изследвайки и адаптирайки интернационалния опит за не допускане на систематичните извършители по пътищата на България. Статистиката демонстрира, че във всички случаи при приложимост на алкохол и опиати от страна на водачите, преди този момент те са направили голям брой нарушавания по ЗДвП.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР