През 2005 г. Естония стана първата страна, която въведе електронното

...
През 2005 г. Естония стана първата страна, която въведе електронното
Коментари Харесай

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година


През 2005 година Естония стана първата страна, която вкара електронното гласоподаване, а съвсем 20 години по-късно отива още една стъпка напред - гласоподаване посредством смарт телефони.

Очаква се това да бъде допустимо още през октомври тази година, когато ще влязат в действие законови ремонти, признати от Народното събрание на страната тази седмица.

С измененията ще се позволи основаването на така наречен Smart ID идентификация, която ще разреши мобилните устройства, без значение от тяхната операционна система, да се употребяват за гласоподаване.

Техническите условия ще се дефинират от Централната изборна комисия преди всеки избор.

Програмата за гласоподаване през телефон е подготвена и още предходната година е тествано и самото гласоподаване, последвано от проби за сигурността на вота.

Според някои специалисти проблем могат да се окажат опитите за подправяне на приложението, което ще се употребява за гласоподаване.

Други обаче споделят, че платформите имат ясни правила за инспекция на достоверността на приложенията и проблем със сигурността на вота не би трябвало да има.

Имаше и опасения от страна на политици, че тайната на вота не може да бъде обезпечена, а изборите няма да могат да се следят.

Промяната ще се случи няколко месеца след европейските избори, само че при идващ избор в Естония към 1 млн. жители ще могат да гласоподават и на други устройства, а освен от компютъра си.

За този вид гласоподаване в този момент се изискват компютър, персонална карта и специфичен читател. След това гласоподавателят би трябвало да смъкна приложение от уеб страницата на изборната комисия, да се разпознава с ПИН код и откакто гласоподава, да удостовери гласа си с електронен автограф.

За разлика от обичайното гласоподаване, хората, които гласоподават по интернет могат да трансформират решението си до затваряне на изборните секции и се зачита последният глас. Окончателните резултати от електронното гласоподаване стават известни след затваряне на изборните секции.

На последните парламентарни избори в страната близо една трета от гласоподавателите гласоподаваха онлайн.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР