Партиите и коалициите в България утвърдиха листите си за предстоящите

...
Партиите и коалициите в България утвърдиха листите си за предстоящите
Коментари Харесай

Кои са кандидатите за евродепутати по партии

Партиите и обединенията в България утвърдиха листите си за идните избори за Европейски парламент на 9 юни. Кандидатите им са най-вече познати лица – досегашни евродепутати или техни фрагменти в националната политика.

Най-силно показаната партия в българския парламент сега ГЕРБ излъчи за лидер сваления от поста ръководител на Народното събрание и някогашен транспортен министър Росен Желязков. Той е и измежду претендентите за народен представител в националния парламент. Изненада бе отсъствието от листата на някогашния еврокомисар и за малко външен министър Мария Габриел. Така след Желязков в този момент се подреждат актуалните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. На последващо място е подреден фрагментът на Съюз на демократичните сили Илия Лазаров, следван от евродепутата Асил Адемов.

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ излъчиха за лидер на евролистата си някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев, който не е претендент за националните избори. На второ място е подреден Стефан Тафров от „ Демократична България “. На трето и четвърто са депутатите от „ Продължаваме промяната “ Даниел Лорер и Деница Симеонова, които са и претенденти за депутати в българския парламент. Настоящият евродепутат Радан Кънев е пети, а Христо Петров – шести. Той е и лидер в така наречен лидерски регион в София – 25 МИР. В топ 10 влизат и актуалните депутати Искрен Митев и Настимир Ананиев, както и Алина Добрева.

Българска социалистическа партия излъчи за лидер на евролистата Кристиан Вигенин, следван от някогашния вицепремиер в държавното управление на Жан Виденов Румен Гечев. Настоящият евродепутат Цветелина Пенкова е сложена трета.

За лидер на своята евролиста Движение за права и свободи избраха Джевдет Чакъров, който е претендент и в националните избори. На второ и трето място са актуалните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова. Четвърти е Танер Кабилов от младежката част на Движение за права и свободи, а пети – Елена Йончева, която и сега е евродепутат, само че от Българска социалистическа партия.

Водач на евролистата на „ Възраждане “ е актуалният народен представител в българския парламент Станислав Стоянов, следван от журналиста от БНР Петър Волгин. На трето място е сложена Рада Лайкова, ръководител на структурата на „ Възраждане “ Берлин. На четвърто място е подложен актуалният народен представител в Народното събрание Даниел Проданов, а на пето – неуспелият за кмет на Добрич Георги Джендов.

„ ИТН “ залагат най-вече на актуалните си депутати в българския парламент, които значително участват и в двете листи. Водач е Ивайло Вълчев, следван от Андрей Чорбанов, Димитър Гърдев, Александър Александров, Павела Митова и Силви Петров.

От отделилото се от ПП-ДБ „ Зелено придвижване “ лидер е някогашният екологичен министър Борислав Сандов, а от листата са още Даниела Божинова и Александър Дунчев. Водач на новата групировка „ Солидарна България “ е Ваня Григорова, а на „ Левицата “ – Валери Жаблянов. Водач на „ Български напредък “ на някогашния министър председател Стефан Янев е някогашния стопански министър Даниела Везиева.

Сред водачите на евролисти са още Васил Божков с „ Център “, някогашният прокурор Иван Гешев с „ Граждански блок “, някогашният народен представител от „ ИТН “ и „ Продължаваме промяната “ Радостин Василев. Водач на „ Синя България “ пък е Цвета Кирилова, създател на Сдружение „ Азбукари “ и някогашен претендент за президент.

Като самостоятелен се кандидатира Кузман Илиев. През годините той бе част от няколко листи на Вътрешна македонска революционна организация.

Характерно за преференциалното гласоподаване на европейския избор е, че челните позиции в листата могат да бъдат разместени, в случай че някой от претендентите получи над 5% от гласувалите за съответната групировка. Другата специфичност е, че за разлика от парламентарните и локалните избори, където лидерът на листата получава и гласовете без преференциален избор, при изборите за европарламент това не е по този начин, което значи, че и лидерът може да бъде преместен.

България ще излъчи общо 17 депутати в Европейския парламент.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР