Гражданската инициатива Даная за живот“ внесе в Министерския съвет близо

...
Гражданската инициатива Даная за живот“ внесе в Министерския съвет близо
Коментари Харесай

Една година без Даная: Фондацията в нейна памет внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

Гражданската самодейност „ Даная за живот “ внесе в Министерския съвет близо 12 хиляди подписа с претенции за незабавни промени в детското опазване на здравето. Фондацията в памет на 15-годишното момиче, което умря след подозрения за подценяване на положението ѝ беше основана в опит за възстановяване на детското опазване на здравето у нас.

На 9 май се навършва една година от гибелта на 15-годишната Даная.

Момичето умря пслед къс престой в " Пирогов ". Детето умря през май 2023 година в болничното заведение след хематом от рухване, само че въпросът предизвика доста съществени подозрения за неглижиране на тежкото ѝ положение, поради съпътстващо хематологично заболяване.

Един от проблемите, за които майката на Даная алармира още тогава, беше неналичието на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в незабавната болница. Даная изгуби живота си, а органите ѝ бяха дарени на четирима нуждаещи се пациенти по решение на родителите ѝ. А майка ѝ, Ани Стоянова, продължава търси без резултат отговор дали гибелта на детето ѝ е могла да бъде предотвратена.

„ Започнахме подписката на 10 февруари 2024 година на съображение член 45 от Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. Когато страната не желае да промени надълбоко порочната и корумпирана здравна система, ние, обществото, в името на българските деца, би трябвало да я принудим да го направи “, споделя Ани Стоянова.

Според член 52 от същия закон, в тримесечен период след връчването на подписката институциите са задължени да отговорят на гражданските претенции и да разгласят ограничения за осъществяването им, излиза наяве от известието на Гражданската самодейност „ Даная за живот “.

Ето и шестте незабавни промени, за които „ Даная за живот “ упорства:
Дигитална осведомителна система: До създаване на Национална детска болница, Министерството на здравеопазването да сътвори цифрова осведомителна система, която да действа в действително време и да насочва родители към лечебни заведения, разполагащи с подобаващи експерти. Системата би трябвало да сплоти информация за болнични клиники, потенциал, работно време, дежурни кабинети и експерти, както и да предлага опция за онлайн запитвания;Гореща телефонна линия/онлайн платформа: Създаване на гореща телефонна линия и онлайн платформа с обединен народен номер за подаване на сигнали за проблеми и в поддръжка на родители на деца-пациенти. Да се подсигурява анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за следваща инспекция.Правила за добра здравна процедура: До 31 декември 2024 година да се вкарат Правила за добра здравна процедура за всички специалности. Ако БЛС не извърши това свое обвързване, да се гласоподава нормативна смяна, която да го подсигурява. Да се извърши инспекция на всички медицински протоколи за незабавна помощ от самостоятелен експертен орган и резултатите да бъдат обществено оповестени.Актуализация на медицинските протоколи: Да се извърши цялостна актуализация на протоколите в сходство с най-новите практики в незабавната и неотложна медицина. Да бъдат обезпечени наложителното им въвеждане и издание на интернет страниците на лечебните заведения. - Система за първокласен надзор: Всички болнични заведения да интегрират система за първокласен надзор на междуболничната и вътреболничната връзка. Да се вкара наложително продължаващо здравно образование, обезпечено от всяка болница, като времето за образования да не бъде за сметка на годишния отпуск на лекарите.Изпълнителна организация „ Медицински контрол “: Преструктуриране на организацията в самостоятелен профилиран държавен орган или изпълнителна организация към Министерския съвет. Тя би трябвало да има пълномощия да изисква документи и пояснения от лечебните заведения и да прави инспекции.Да се сътвори стратегия за повишение на експертния потенциал на чиновниците и обезпечаване на почтено заплащане, намаляващо риска от корупция.
„ Като общество нямаме потребност от следващата болница, а от нов модел на опазване на здравето, учреден на държавническо мислене за бъдещето на нацията и отговорно харчене на публичните пари. Този модел може да бъде основан единствено в една Национална детска болница, която постанова модерни стандарти и обезпечава сложни грижи, в това число за децата с тежки диагнози и редки болести. Не сме срещу частния бизнес в детското опазване на здравето, само че той няма задължението да основава тактики и да организира здравни политики. Това е обвързване на страната “, разяснява преди дни майката на Даная Ани Стоянова във връзка абсурдът със строителството на частна детска болница.

Опитът на служебното държавно управление да прокара решение за строителството на частна детска болница прави тези промени още по-неотложни, сподели още майката на Даная.

Смъртта на младото момиче докара до няколко инспекции от страна на Агенция " Медицински одит ", както и до следствие на прокуратурата. Към момента резултати няма.

Междувременно изтекоха скандални записи със закани към околните на Даная отправени по време на среща в " Пирогов ". Журналистката Валя Ахчиева популяризира запис, изработен на съвещание на Медицинския съвет на УМБАЛСМ " Пирогов ", от който се чуват
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР