Поне един работещ лифт на Витоша до края на мандата,

...
Поне един работещ лифт на Витоша до края на мандата,
Коментари Харесай

Васил Терзиев обеща поне един работещ лифт до Витоша

Поне един работещ въжен превоз на Витоша до края на мандата, даде обещание кметът на София Васил Терзиев, откакто стана ясно, че Симеоновският въжен превоз няма да проработи още веднъж.

Заедно с представители на " Продължаваме промяната-Демократична България " и " Спаси София ", Терзиев напомни по какъв начин се е стигнало до прекъсването на последната въжена линия до Витоша.

Проблемът с неработещите лифтове е завещан от ръководството на ГЕРБ, които са сключили неблагоприятен приватизационен контракт през 2007 година, напомни Терзиев.

" Чухме много измислици на тематиката с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят виновността за нещо, което те са сътворили на някой различен и да се постанова да приказваме по какъв начин за шест месеца не сме съумели да създадем неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безразсъден контракт, който не ни пази ползите по никакъв метод, " сподели Терзиев.

По-рано през днешния ден от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет упрекнаха актуалното ръкодоство на столичната община в безучастие по въпроса със Симеоновския въжен превоз, като желаеха оставката на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община.

До 2007 година лифтовете на Витоша бяха част от сдружението " Въжени линии ", което беше приватизирано за 8 млн. лв..

Васил Терзиев дефинира контракта за продажбата като " безразсъден ".

Борис Бонев от " Спаси София " разяснява, че в контракта няма условия за поддържане и опазване на оборудванията, а единственият ангажимент е за период от 25 години да не се трансформира предметът на активност на сдружението. " Това обаче не значи, че би трябвало да има активност, " заключи Бонев и добави, че се търсят разновидности за решение на казуса.

По време на брифинга стана ясно, че общината ще работи за възобновяване на Драгалевския въжен превоз, за което има и правосъдно решение. Ако притежателят " Витоша ски " не спомага, локалната власт ще го направи за лична сметка.

Според Терзиев има опция това да стане със средства на общината.

" Надеждата ни е, че можем да създадем повече. Искаме да забележим какви са опциите за по-всеобхватно решение, което да включва и Симеоновския, да се види инфраструктурата горе в планината. Целта е да не се модернизира на парче. Това включва диалог с всички заинтригувани страни, разбор на правните благоприятни условия, с цел да забележим къде „ сечението сред идеалното и това, което е допустимо “, уточни той.

" Въжени линии " загуби делото по проблема с ремонта на. От 2021 година има заповед на основния проектант Здравко Здравков, задължаваща компанията да поправи оборудването, само че това не се е случило и до момента. Същевременно - приватизационният контракт също не е преустановен.

Преди два дни стана ясно, че Симеоновският въжен превоз стопира работа дефинитивно, излиза наяве от обява на общинския консултант от „ Спаси София “ Борис Бонев във Фейсбук.

Така Витоша остана без нито една въжена линия.

Съоръжението e частна благосъстоятелност на " Витоша ски " - притежател на приватизираната някогашната общинска компания " Въжени линии ".

Лифтът беше спрян още преди последния ски сезон през 2023 година макар задължението по контракт за опазване на активността за 25 години.

От " Витоша ски " оповестиха, че заради спешен ремонт кабинковият въжен превоз " Симеоново " остава затворен. Впоследствие новоизбраният кметпо проблема.

Тогава от компанията оповестяват, че е аварирал мотор, който би трябвало да бъде сменен до четири месеца и след приключването на този период, компанията е оповестила, че оборудването стопира да работи дефинитивно.

В петък Mediapool заяви, че лифтът няма да бъде пуснат още веднъж, а вместо това ще бъде квалифициран план за неговата замяна. Опитът досега обаче демонстрира, че в случай че изобщо се случи, реализирането на такава концепция може да отнеме години, отбелязва онлайн медията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР