Украйна обвини Русия, че при атака в района на Харков

...
Украйна обвини Русия, че при атака в района на Харков
Коментари Харесай

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Украйна упрекна Русия, че при офанзива в региона на Харков в събота целеустремено е обстрелвала цивилни.

Британският Guardian оповестява, че украински прокурори проверяват като евентуално военно закононарушение съветски въздушен удар против жилищен регион в Харков. При офанзивата бяха ранени шестима цивилни, в това число 13-годишно момиче и 16-годишно момче.

Москва отхвърля съзнателно да нападна цивилни, само че убитите са хиляди, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година.

При съветски обстрел са били убити и трима цивилни в Волчанск.

„ Битката в региона на Волчанск продължава “, оповестяват от въоръжените сили на отбраната на Украйна. Градът значително е в руини. стартира предходната седмица и Москва съумя да да окупира няколко погранични села в Харковска област.

Според английската BBC Русия от ден на ден употребява „ планиращи бомби “ – евтини, само че мощно разрушителни муниции – за придвижване на офанзивата си в Украйна.

Смята се, че повече от 200 от тях са били употребявани единствено за седмица, с цел да ударят северния украински град Волчанск по време на настъплението на Русия в региона до Харков.

Според президента Володимир Зеленски повече от 3000 сходни бомби са били хвърлени над страната единствено през март.

Масовото потребление на планиращи бомби от Русия е относително нов метод, който се оказва унищожителен за украинските сили през последните месеци, споделя английската социална телевизия.

Този вид бомби са построени посредством прибавяне на сгъваеми крила и сателитна навигация към старите руски бомби. Те са евтини, само че разрушителни, отбелязва медията.

В оповестен неотдавна отчет на Центъра за разбор на европейската политика (CEPA) точно този вид бомби те са били решаващи при завладяването на основния източен град Авдиевка.

Сега Русия употребява планиращи бомби, с цел да нападна северния град Харков.

Русия е в положение да складира планиращи бомби в огромни количества, тъй като те се създават много елементарно.

„ Експлозивната част е всъщност стандартна свободнопадаща желязна бомба, от която Русия има стотици хиляди в склад от руския интервал “, споделя проф. Джъстин Бронк, експерт по въздушни сили и военни технологии в Кралския институт на обединените служби.

Прикрепена сателитна система за ориентиране разрешава на този вид ориентиране на стационарна позиция със относително висока акуратност.

Според проф. Бронк механизмът на бомбите дава на руснаците огромна част от функционалността на ракета за милиони долари, само че за дребна част от цената.

Той споделя, че плъзгащи се комплекти - които се създават всеобщо и са много елементарни механично - се прибавят към руските бомби, от които руснаците имат обилие - което значи, че цената може да бъде " някъде от порядъка на $20 000 до $30 000.

Освен евтини, въпросните бомби са и мощно разрушителни, отбелязва медията и добавя, че това слага Украйна в по-трудно състояние за отбрана.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че чака Русия да ускори настъплението си в североизточната част на страната и предизвести, че Киев разполага единствено с една четвърт от нужната му противовъздушна защита, с цел да удържи фронтовата линия. Той още веднъж прикани съдружниците да изпратят повече противовъздушна защита и изтребители.

По думите му сега обстановката в Харков е под надзор, само че не е " нормализирана ".

Според разбор на осведомителна организация " Франс прес " Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия сред 9 и 15 май - числата се базират на данни от Института за проучване на войната (ISW). Това е най-голямата териториална облага на Русия в границите на една военна интервенция от средата на декември 2022 година насам.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР