След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на Витоша

...
След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на Витоша
Коментари Харесай

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, през днешния ден конференция по тематиката с лифтовете на Витоша дадоха и кметът на София Васил Терзиев и ръководителя на групата на общинските съветници на ПП-ДБ-Спаси София в столичния общински съвет (СОС) Борис Бонев. Информация за изявленията им беше публикувана от пресцентъра на „ Спаси София “.

Терзиев разгласи, че е подготвен да издаде нова заповед за премахването на оборудванията и по този начин компанията концесионер „ Витоша ски “ да бъде принудена да демонтира неработещите си лифтове.  Идеята е така  Столична община да има опция да построи нови съвременни уреди на мястото на старите . „ На всяка цена ще върнем Витоша на жителите и тя ще стане налично място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да приказваме с сдружението, с цел да намерим бързо решение за създаване на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При отвращение за съдействие съм подготвен да издам заповед по отношение на пълномощията си по Закон за устройство на територията за унищожаване на рисковите неработещи уреди “, изясни той.

Лидерът на „ Спаси София “  Борис Бонев означи, че общинските лифтове са приватизирани през 2007 година  по време на кметския мандат на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, когато Йорданка Фандъкова пък е била член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. „ В контракта няма условие за работещи лифтове или поддръжката им, няма и условия, при които той може да бъде преустановен. Срамно е, само че общината сама си е вързала ръцете и е лишила софиянци от бърз достъп до естествения парк “, съобщи Бонев, съгласно който договорът бил тесногръд и напълно в интерес на частната компания.

Той уточни също,  Столична община е продала всичките лифтове и влекове на частна компания на извънредно ниска цена  – за едвам 9 млн. лева По думите на Борис Бонев с това общината напълно се отказала от инструментите за осъществяване на транспортна, екологична или туристическа политика, обвързвана с най-голямото зелено украшение на София. „ Автобусите не са опция на лифтовете , тъй като нито имат задоволителен потенциал, нито са задоволително екологични. Витоша е неповторима даденост на София и би трябвало да създадем всичко допустимо още веднъж да я върнем на софияници “, разяснява той.

Според Бонев  знаците на столицата са превърнати в пленник на съмнителни покупко-продажби , частни ползи и искрено безучастие на някогашните ръководещи Столичната община. „ Затова през днешния ден инфраструктурата в планината е занемарена, лифтовете не работят, а ски зоната на практика не се употребява “, посочи той съобщи той. Лидерът на „ Спаси София “ сподели още, че някогашните ръководещи в София съзнателно са бездействали против публичния интерес. „ Поне от 5 години се хвърля прахуляк в очите – общината е упълномощила две механически експертизи, от които нищо не е последвало, а издаваните заповеди са анулирани от съда поради основни пропуски и нарушавания “, добави той.

Терзиев и Бонев означиха, че екипът им е изискал всички документи по контракта за приватизация и следприватизационния надзор, тъй че истината ще излезе нескрито.  Двамата се зарекоха да употребяват всички правни принадлежности, с цел да защитят интереса на столичани.

https://news.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР