Плутон и Харон изглеждат все по-големи и по-големи на снимките

...
Плутон и Харон изглеждат все по-големи и по-големи на снимките
Коментари Харесай

Странни региони на Плутон – вероятни канали?

Плутон и Харон наподобяват все по-големи и по-големи на фотосите от автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ”! Вече последователно навлизаме в стадия на задачата, когато на фотосите стартират да се виждат действителните структури на Плутон. Космическата задача се трансформира от астрономична в геологична и започваме да виждаме света подобен, какъвто е – не като точица в небето, а като действителен свят със съответните забележителности.

Експерти в графичната обработка на изображения към този момент се занимават със фотосите от “Ню Хърайзънс ”. Бьорн Джонсън е съумял да стикова четири фотоси и да открие тъмна линия, която прекосява диска на Плутон. Тъмна линия на Плутон! Бьорн е стигнал до извода, че е действителна конструкция, а не просто артефакт от графичната обработка.

Открили ли сме канали на Плутон?

Емили Лакдауола, академик и галактически запалянко от Планетното общество, организацията, съоснована от именития Карл Сейгън, разяснява не се майтапи, когато приказва за канали. През 1877 година астрономът Джовани Скиапарели следи Марс с телескоп и открива плътна мрежа от линейни структури, които кръщава с думата “канали ”. Скиапарели не твърди, че каналите са с неестествен генезис, само че други учени от времето му като Пърсивал Лоуъл прекарват доста време да потвърдят, че на Марс има живот. Разбира се, през днешния ден ние отхвърляме каналите като оптична заблуда, а Марс е задоволително добре изучен от галактически апарати, с цел да знаем, че на него няма рационален живот, въпреки и да има данни, че в предишното би могло да е имало микробиален живот.

Защо приказваме за Марс в вест, която е за Плутон? Защото “Ню Хърайзънс ” е задоволително покрай Плутон, с цел да кажем, че равнището на актуалните ни благоприятни условия за картографиране за Плутон са към този момент равнозначни на тогавашните опциите за картографирането за Марс по времето на Скиапарели. Освен това Скиапарели е бил значителен академик за времето си.

Хубавото е, че този път не се постанова да чакаме в продължение на десетилетия, както е било при случая с Марс, с цел да разберем какви са тези черни линии на Плутон. “Ню Хърайзънс ” се доближава от ден на ден и повече и следва до няколко седмици да разкрием детайлите на неговата повърхнина!

Едно най-малко е ясно съвсем сигурно – даже и да има каналоподобни структури, те едва ли са свързани с активността на извънземните, колкото и да се желае на мнозина.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР