Планове за облекчаване на ограниченията на граници, наложени заради COVID-19,

...
Планове за облекчаване на ограниченията на граници, наложени заради COVID-19,
Коментари Харесай

Кога ще бъдат отворени границите в Европа?

Планове за облекчение на рестриктивните мерки на граници, наложени поради COVID-19, се изготвят в цяла Европа. Служителите на Европейски Съюз упорстват страните още веднъж да улеснят свободното придвижване на хора и артикули - макар опасенията от втора вълна от заразяване.

В сряда Европейската комисия издаде насоки, призовавайки държавите-членки със „ подобен общ профил на риска “ да заменят общите ограничавания на свободното придвижване с по-таргетирани мерки.

Призивите на Европейски Съюз за поетапно отваряне на границите идва на фона на упованието за настъпваща криза „ с исторически размери “ в целия блок, като висши чиновници упорстват да реанимират високодоходната туристическа промишленост на континента в идния летен сезон.
 
Описвайки рецесията като „ потрес без казус след Голямата меланхолия “ преди обявата на управлението, комисарят по икономическите въпроси Паоло Гентили настоя: „ Това лято ще имаме туристически сезон даже в случай че е с ограничения за сигурност и ограничавания “.

Туризмът съставлява 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, а редица държавни управления оповестиха през миналата седмица, че ще отстранен рестриктивните мерки за прекосяване на границите си за жители на други държави-членки през идващите дни и седмици.

Италия наподобява се приближи до стремежи съгласуван и поетапен метод на Европейски Съюз, като разгласи в събота, че ще отвори границите си за туристите от Европейски Съюз и Шенгенското пространство на 3 юни и ще отстрани 14-дневната карантина.

Първата европейска страна, която блокира свободното предугаждане на своите жители, има туристическа промишленост представляваща към 13 на 100 от италианското Брутният вътрешен продукт. Новините за поетапното разхлабване на ограниченията се приема страхливо от хотелиери, които се борят за оцеляване. 

Австрия разгласи, че ще отвори още веднъж границите си с Чехия, Словакия и Унгария на 15 юни - на същата дата обновената възбрана на Европейски Съюз за интернационалните пътувания отвън блока ще спре да работи.

Германия, която също влезе в криза, разгласи, че ще отвори границата си с Дания през идващите дни, а на 15 юни и за граничещите с нея страни - Франция, Австрия и Швейцария/

Германия прикани своите жители да не пътуват в чужбина до тази дата, до момента в който външният министър Хайко Маас прикани Полша и Чехия също да отворят напълно своите граници, с цел да разрешат веригите за доставки да се възобновят.

Чешката република обаче съобщи, че няма договаряния с Мюнхен, защото обстановката с ковид в Германия не е толкоз постоянна, колкото в другите й съседки. Тази седмица Полша удължи строгия си граничен надзор с още един месец.

Планираното от Германия облекчение на рестриктивните мерки по границите пристигна, макар увеличението на новите случаи на ковид, като институцията за публично здраве в страната, Институтът Робърт Кох, съобщи, че въпреки репродуктивното число на коронавируса да е над 1 няколко поредни дни, това не е забележителна причина за безпокойствие.

„ Ние сме доста уверени и удовлетворени, че всичките ни ограничения и големите ограничавания от последните седмици са сполучливи “, сподели немски министър пред Deutsch Welle.

Макар и внимателна, Франция също прикани за координирано европейско обновяване на свободното напредване. Там обаче може да се вземе решение за ограничение на хора от избрани страни, в които вирусът към момента е доста по-активен, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер в събота.

В петък Словения стана първата европейска страна, която отвори границите си за всички жители на Европейски Съюз, като министър председателят разгласи преустановяване на коронавирусната зараза на страната, макар че към момента се оповестява за нови инфекции.

Междувременно Латвия, Литва и Естония сътвориха първия в Европейски Съюз „ балон за пътешестване “ в изискванията на COVID-19, отваряйки своите граници една към друга.

Литовският министър председател Саулиус Сквернелис дефинира решението като " опция за бизнеса да се отвори още веднъж и искра на вяра за хората животът им да се възвръща обикновено ".

В новото си управление Европейски Съюз съобщи, че отварянето на границите е „ значимо освен да се върне стопанската система по пътя към цялостно възобновяване, само че и по обществени и фамилни съображения “, добавяйки: „ Много фамилии са издържали дълги интервали на разлъка, с цел да оказват помощ за превъзмогване на пик на вируса. "

Първоначалните отчети допускат, че множеството държави-членки ще се съобразят с посочените от Европейски Съюз рекомендации.

За разлика от Европейски Съюз, Обединеното кралство обмисля въвеждането на наложителна 14-седмична карантина за първи път от началото на пандемията, като Борис Джонсън предходната седмица разгласи, че скоро ще е моментът да се вкара тази мярка.

Около 18,1 милиона души дойдоха във Англия сред 1 януари и когато стартира блокирането в множеството страни - 23 март. Цифрите, публикувани от депутата от лейбъристите Стивън Дъути, демонстрират, че единствено 273 от тези пристигания са публично сложени под карантина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР