Велико Търново е известен не само със своите исторически забележителности

...
Велико Търново е известен не само със своите исторически забележителности
Коментари Харесай

Старият град на Велико Търново с неговите пет посоки: Истории от миналото и настоящето

Велико Търново е прочут освен със своите исторически забележителности като Царевец, Трапезица и Самоводската чаршия, само че и с неповторимата си архитектура и тесни улички, които придават несравним сексапил на остарелия град. Тези дребни, криволичещи улички, постоянно стръмни и изпълнени с история, съставляват забавен аспект на градската среда, който притегля туристи и запалянковци на историческата архитектура.

Една от най-късите улици във Велико Търново, а и в България, е „ Пролет ”. С дължина към 15 метра, тя е толкоз тясна, че едвам могат да се разминат двама души. В остарялата част на града има и други къси улички, чиито дължини варират сред 20 и 60 метра. Тези улички са най-вече пешеходни и са с голям брой стъпала.

Архитект Донка Колева изяснява пред „ NOVA “, че уличките в остарелия град постоянно свързват две по-главни улици и са второстепенни . Те са направени във тип на „ магарешки “ стъпала – ходило, площадка и отново ходило, което улеснява прекосяването по стръмния терен. Това характерно архитектурно решение е резултат от нуждата да се приспособят към сложния релеф на региона .

Архитектурата на тези улички е присъща с това, че постоянно къщите имат изходи на две разнообразни улици от двете си страни. Това е резултат от характерния терен и метод на строителство в предишното. Жителите на Велико Търново, изключително тези, които живеят в старите квартали, пазят спомените и традициите на този тип възрожденска архитектура.

„ Въпреки провокациите на огромната денивелация и сложния терен, старите великотърновци не престават да живеят в града, пазейки историята и културата на тази неповторима архитектурна среда. Въздухът в тези улички е необикновен, кондензиран с история и обичаи, които описват за предишното на Велико Търново ” , споделя Даниела Миланова, гражданин на остарялата част на града.

Специфичното разположение на къщите и уличките във Велико Търново води до забавни обстановки. В града, с изключение на четирите съществени направления на света – север, юг, изток и запад, съществува и „ петата посока ” – по стъпалата . Това прибавя още един неповторим аспект към градската среда, който прави Велико Търново още по-забележителен и несравним.

Велико Търново е град, който съчетава история, просвета и неповторима архитектура по несравним метод. Тесните, криволичещи улички, стръмните стъпала и старинните къщи основават атмосфера, която пленява всеки, който посети този магичен град. За жителите и посетителите на Велико Търново, всяка уличка и всяко ходило описват история за предишното и традициите, които не престават да живеят и през днешния ден.

Цвета Галунова за корупцията: Отровата на нашето общество – борим се със признаците, а не с казуса

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР