Периодът за изолация заради COVID-19 ще бъде съкратен от 14

...
Периодът за изолация заради COVID-19 ще бъде съкратен от 14
Коментари Харесай

Съкращават срока на задължителната карантина, участниците в КСНС ще получат предписания

Периодът за изолираност поради COVID-19 ще бъде скъсен от 14 на 10 дни, а на карантината от 10 на 7 дни. Това разгласи министърът на опазването на здравето Асена Сербезова след среща с шефа на СРЗИ Данчо Пенчев и шефове на огромните лечебни заведения в София.

Съкращаването на периодите ще влезе в действие след публикуването на заповедта на министъра на опазването на здравето.

" Още преди 2-3 дни обсъждахме, че следва интервалът за изолираност да бъде скъсен от 14 на 10 дни, в случай че си спомняте, това го коментирахме с Вас. И надлежно на карантината - от 10 на 7 дни. И в действителност това е и мотивът - безусловно след 20-ина минути е съвещанието на експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката. Има и доста процедура в неевропейски и европейски страни хората, които имат подложен бустер, да имат още по-съкратен период на карантината. В някои страни даже няма такава. " - сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова.

На всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъдат връчени наставления, съобщи шефът на СРЗИ Данчо Пенчев. Снощи стана ясно, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е дал позитивна проба за COVID-19 часове след края на КСНС.

Все още не е ясно в какъв период ще бъдат карантинирани участниците във вчерашния съвещателен съвет при президента, защото е допустимо предписанията им да излязат след публикуването на заповедта за редуциране на периодите за карантина и изолираност.

" Зависи от това по кое време ще им бъдат връчени предписанията, по кое време ще бъдат известени, че са под карантина. Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени периоди, за които приказваме още от предходната седмица, и столичната РЗИ ги сложи - те ще са по новите правила. Ако е по-рано - назад. Но, имайки поради ангажираността и забавянето в слагането под карантина от страна на столичната РЗИ заради големия брой, аз мисля, че те ще съумеят по-скоро да влязат в новите периоди. Сега, по този начин или другояче, всички хора, които са взели участие на това събиране, към този момент са се самоизолирали и имаме данни за тях. В момента ревизираме какъв е имунният статус, тъй че според това, кой какъв имунен статус има, има ли бустер, или не - ще бъде подложен под друг период на карантина. " - съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Екипи на столичната районна здравна ревизия сега контактуват с всички присъстващи на срещата при президента.

" Епидемиолозите и екипите на СРЗИ сега контактуват с лицата, които са били на тази среща, т.е., контактните лица. Правят своето епидемиологично изследване, набират си информацията и в следващ стадий след привършване и събиране на тази информация тогава мога да ви кажа сигурно, че ще бъдат издадени наставления. Не бих споделил, че е ясно, защото говорите единствено за формалните лица, а с изключение на публични лица има и други хора, които са участвали като консултанти, като спомагателен личен състав, тъй че не ясно тъкмо какъв брой лица са участвали. Правилата са за безусловно всички. ", безапелационен беше Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София

Към момента няма лечебни заведения, чийто потенциал да е изцяло ангажиран. Прогнозите на здравните управляващи са натовареността в лечебните заведения да се усили през идващите дни.

" Има няколко знака, които ние сега доста деликатно следим, а точно - натовареността на интензивните кревати в София, респективно и на неусложнените, броя личен състав, който е болен или е отвън опция да работи, да кажем - карантиниран, натовареността на Центъра за незабавна здравна помощ, повикванията към него и хоспитализациите към него. На тези няколко знака ние градим шаблона, върху който стъпваме, с цел да предвиждаме броя на леглата, които би трябвало да бъдат разкривани. ", изясни шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

Утре на регионален съвет ще бъде решено дали да бъдат въведени спомагателни противоепидемични ограничения в София.

Подробности вижте в директното включване на Цанка Николова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР