Пчелари готвят протест заради, по техни думи, умишленото съсипване на

...
Пчелари готвят протест заради, по техни думи, умишленото съсипване на
Коментари Харесай

Пчелари готвят простест: Нашият труд е крайно ниско заплатен

Пчелари готвят митинг поради, по техни думи, умишленото съсипване на бранша. Това стана ясно на конференция във Варна на браншови организации от Североизточна България. Те показаха писмо с въпроси, които ще изпратят до президента и до разнообразни министерства. Освен митинг в София след 30 дни, те обмислят и протестни дейности в Брюксел.

В взаимозависимост от отговорите, ще подхващат протестни дейности и ще алармират Европейските институции и Европрокуратурата.

Един от въпросите е обвързван с нерегламентираното прилагане на неразрешени, които са и нездравословни за здравето на индивида, а и водят до смъртност на пчелни фамилии, пестициди.  У нас няма лаборатория, в която всеки да може да ревизира дали има пестициди в кръвта и урината, настояват пчеларите.

Друг от въпросите е обвързван с това, дали има и какви са глобите за земеделци, които употребяват неразрешени пестициди. Пчеларите от Североизточна Българи търсят отговор и за това, дали има картел измежду изкупвачите.

" Само ние измежду животновъдите сме единствените, които не получаваме дотации, макар че от Европа се отпускат, само че очевидно те отиват при строго избрани лица ", безапелационни са от сектора.

" Нашият труд е извънредно ниско обезщетен . След налози и такси облагата ни на година е от 1000 до 3000 лв.. У нас медът се изкупува за 4.50 лв. на кг, а за съпоставяне в прилежаща Гърция е 4.50 евро, а в Македония - 12 евро ", настояват пчеларите.

" Секторът е жертван на крах. Масово се продават пчелни фамилии, заради извънредно ниската облага. Паралелно с това, поради пестицидите, огромна е смъртността при пчелите, безапелационни са от сектора. От 160 кошера през 2019 година ми останаха 6. Другите починаха ", изясни представител от Тервелско.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР