Пазарната оценка на шведския стартъп за платежни услуги Klarna падна

...
Пазарната оценка на шведския стартъп за платежни услуги Klarna падна
Коментари Харесай

Пазарната оценка на Klarna падна с 85% - до 6.7 млрд. долара

Пазарната оценка на шведския стартъп за платежни услуги Klarna падна с 85% при новия кръг на набиране на финансиране, разгласен през вчерашния ден, което отразява мрачните инвеститорски настройки по отношение на софтуерните акции и фирмите, които специализират във финансови услуги от вида “купи в този момент, заплати по-късно”.

Шведската финтек компания разгласи, че е набрала 800 млн. $ свежи средства от вложители при пазарна оценка от 6.7 милиарда $, което съставлява внезапен спад, спрямо оценката й от 45.6 милиарда $ през 2021 година - след финансовата инжекция, ръководена от японската SoftBank.

Това се случва след траяли седмици спекулации, че Klarna търси финансиране при по-ниска пазарна оценка.

Главният изпълнителен шеф на компанията Себастиан Сиемятковски опита да омаловажи значимостта на спада на пазараната оценкаа, като съобщи, че договорката е “свидетелство за силата на бизнеса на Klarna.”

Освен от актуалните акционери Sequoia и Silver Lake, Klarna е привлякла спомагателни вложения и от Canada Pension Plan Investment Board и Mubadala Investment Company.

От Klarna оповестиха, че ще употребяват средствата, с цел да не престават да се разрастват в Съединени американски щати. Компанията твърди, че сега има близо 30 милиона консуматори в Съединени американски щати.

Klarna редуцира към 10% от чиновниците си в международен мащаб по-рано през годината.

Случващото се е индикация за проблеми на пазара за услуги от вида „ купи в този момент, заплати по-късно “ (BNPL).

Компании, като Klarna и Affirm, които дават опция на клиентите да разпределят цената на своите покупки на равни месечни вноски, се сблъскаха с въпроси по отношение на устойчивостта на техните бизнес модели в изискванията на повишаваща се инфлация и по-високи лихвени проценти.

Те също по този начин са изправени пред засилваща се конкуренция от страна на голям брой нови играчи на пазара, измежду които и Apple, която разгласи през юни, че ще предлага сходна услуга.

Акциите на Affirm, която стана обществена компания при започване на 2021 година, поевтиняват с над 77% от началото на тази година.

Книжата на PayPal и Block, която закупи австралийската BNPL компания Afterpay, губят 64% и 61% от цената си, респективно, през 2022 година

С поредност от известия в Twitter Сиемятковски съобщи, че Klarna “не е имунизирана” против натиска, на който са подложени компании като нея и че възнамерява да “излезе още веднъж на печалба”, откакто регистрира съществени загуби вследствие на агресивното си интернационално разгръщане.

“Това, което не те убива, те прави по-силен,” съобщи той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР