Патологичните нарцистични личности не търпят критика и се смятат за

...
Патологичните нарцистични личности не търпят критика и се смятат за
Коментари Харесай

Има ли Тръмп психични отклонения?

Патологичните нарцистични персони не търпят рецензия и се считат за безгрешни. Това не важи ли и за Доналд Тръмп? Психиатри и психолози не от през вчерашния ден са разтревожени за възможното несигурно психологично положение на новия американски президент. Психоаналитичката Бербел Вардецки е разгласила няколко книги на тематика егоизъм. В изявление за "Дойче Веле " тя изяснява какво в действителност е нарцисизмът и за какво всички ние сме малко или доста нарцистични персони.

Кога човек се трансформира в Нарцис? Нарцистична персона ли съм, в случай че се одобрявам и считам, че съм добър в доста връзки?

Бербел Вардецки: Не. Понятието егоизъм не може да бъде дефинирано толкоз елементарно. Аз виждам на нарцисизма като на избран метод към света и го разделям на положителен и патогенен егоизъм. Хората, които сами считат, че са "супер ", просто имат позитивно самочувствие. Те познават и неувереността, само че постоянно са в положение да се провеждат вътрешно, да се утешат и да се поддържат. Те познават своите благоприятни условия, само че и своите граници. В очите на мнозина това е тип патогенен егоизъм. Но в действителност това е положителен егоизъм. Патологичният егоизъм е в основата на нарцистичното личностно разстройство, което би трябвало да бъде обезщетено от построяването на извънредно огромен Аз.

Смятате ли, че Доналд Тръмп страда от нарцистично личностно разстройство?

Бербел Вардецки: Трудно мога да слага такава диагноза от разстояние. Не познавам Доналд Тръмп и мога единствено да тълкувам неговото държание. Възможно е държанието му да е плод на друго личностно разстройство, само че това, което виждаме, е характерен образец за нарцистична персона. Поведението му, методът му към хората и склонността му да дели света на добър и неприятен, са типични признаци на егоизъм.

Кога психолозите диагностицират нарцистично личностно разстройство?

Бербел Вардецки: Има доста критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да приказваме за личностно разстройство. Нарцистичният човек реагира бурно на рецензия, ядосва се или се усеща потиснат. Той преувеличава своята значителност и има възприятието за изключитела справедливост. Използва отричащ механизъм, с цел да омаловажи неадекватността или неуспехите си. Изгражда връзките си с хората под мотото: "Не ти си значим, а твоята функционалност за мен! ". Нарцистичните персони непрекъснато търсят вниманието и позитивната поддръжка на другите. Те развиват мъчителни мечти за неограничен триумф, власт, искра, хубост и идеална обич. Освен това патологичната нарцистична персона не изпитва съпричастие. Макар че по тази тематика се водят разногласия. И най-после, хората с нарцистично личностно разстройство са извънредно завистливи.

Казвате, че в основата на патологичния егоизъм е залегнал комплексът за непълноценност. Означава ли това, че зад последните закани на Тръмп с "по-големия и мощен нуклеарен бутон " се крият страхове и опасения, че в действителност има "по-малък нуклеарен бутон "?

Бербел Вардецки: Точно по този начин. Страхът в основата на това личностно разстройство звучи по този начин: "Аз не съм задоволително добър ". Този боязън може да бъде екзистенциален. Хората с нарцистична конструкция постоянно не знаят кои са в реалност. Много от тях са били експлоатирани като деца, трябвало е да дават отговор на една избрана визия. Те основават високото си самочувствие по външни белези - власт, първокласни коли или високи постове. Но зад тази фасада се крие едно прочувствено подценено дете, което в никакъв случай не е получило ласките, от които е имало потребност.

Значи може единствено да ни е мъчително за Тръмп?

Бербел Вардецки: Интересен въпрос. Нарцистичните персони съумяват да накарат другите или да ги ненавиждат, или да им се възхищават. Човек мъчно може да изпитва състрадание към такива персони. Всъщност те имат потребност от някого, който да им каже "ти си едно неприятно момче ".

Дали патологичният егоизъм е типично разстройство измежду политиците?

Бербел Вардецки: Всички ние имаме нарцистични трендове. Всички ние имаме потребност от известно удостоверение извън. Нарцисизмът се трансформира в личностно разстройство тогава, когато човек стане неутолим, когато желае все ново и ново удостоверение и внимание. За да бъдеш политик, би трябвало да държиш на себе си и да можеш на драго сърце да се изтъкваш пред другите. Въпреки това не всички политици страдат от личностно разстройство.

Как тогава би трябвало да подхождаме към една нарцистична персона като Тръмп?

Бербел Вардецки: Това е извънредно сложен въпрос. По принцип методът към такива персони е предизвикателство към нашето лично самоуважение. Защото нарцистичните персони бързо съумяват да накарат близките да се усещат обезценени и оскъдни. Човек би трябвало да се научи да заема ясна позиция, да надига глас, да не се оставя да бъде сплашен. И да си тръгне, когато връзката с съответната нарцистична персона стане прекомерно деструктивна. Нещо, което, за жалост, не можем да сторим в този случай.

*Бербел Вардецки и е психоаналитик и създател на книгата "Нарцисизъм, сексапил и власт в политиката и обществото "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР