Първият владетел на Римската империя, който се титулува император, е

...
Първият владетел на Римската империя, който се титулува император, е
Коментари Харесай

Ромул Августул - последният римски император

Първият държател на Римската империя, който се титулува император, е Октавиан Август и животът и ръководството му са добре познати. Кой е обаче последният и какво се е случило с него?

Последният император на Западната Римска империя носи по подигравка на ориста имената на създателя на Рим - Ромул, и първия император - Август. Флавий Ромул Август е прочут повече с ироничното име, обещано му от съвременниците - Ромул Августул, или Августчето, защото момчето император малко се интересувало от делата на империята и било статист на трона, до момента в който действително властта била в ръцете на татко му Орест.

Историческите летописи също не са благосклонни към него и сведенията за живота му са малко. Знае се, че е наследник на Флавий Орест, римски жител с родословие от Панония, служил в двора на Атила като секретар, а през 475 година минал на работа при император Юлий Непот. През същата година е назначен от императора за главнокомандващ на армията, с цел да води войната с визиготите. Орест провел боен протест, при който законният император Непот избягал в Далмация.

Орест не могъл да стане император, тъй като варварите нямат право на това, само че щом достигнал Равена, той сложил малолетния си наследник Ромул отпред на империята. Младият император не управлявал действително, нито се интересувал от това, той имал единствено церемониална функционалност. Легитимността на Ромул и престижът му на император са оспорени и отвън Италия. Той не взимал никакви решения и не оставил монументи, въпреки че има монети с неговото име, сечени в Милано, Равена, Рим и Галия. Момчето в действителност било жертва на интригите и жестоките нрави на времето си.

На трона на империята Ромул се задържал единствено няколко месеца. Друг от военачалниците, пълководец от немски генезис - Одоакър, вдигнал протест против Орест, победил го и го екзекутирал. Овладял бързо столицата на Ромул - Равена, а младият император абдикирал на 4 септември 476 година.

Одоакър изпратил инсигниите на Ромул на император Зенон в Константинопол и той ги задържал, само че напомнил на варварина, че римляните си имат император - Непот, по тази причина Одоакър управлявал на процедура, само че без да вземе публично длъжността.

Крайната орис на Ромул е мистерия. Един от хронистите - Валенсиан, оповестява, че Одоакър, впечатлен от младостта на императора, който тогава бил на към 16 години, и благия му манталитет, пощадил живота му и му отпуснал прехрана, а по-късно го изпратил при свои родственици в Кампания, където момчето траяло образованието си. Според Йорданес и Марцелин Кампания била определена като място за изгнание на абдикиралия император.

Според източниците Ромул бил настанен в палат в Неапол, издигнат от Лукул през І век. Предполага се, че до 511 година той е бил жив, тъй като се загатва в къса записка, само че по-късно историята замлъква за неговия живот.

Краткотрайното му ръководство е повече известно с това, че бележи края на античния свят и началото на Средните епохи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР