Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек почина почти

...
Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек почина почти
Коментари Харесай

Почина първият в света с присаден свински бъбрек

Първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек умря съвсем два месеца след интервенцията, оповестиха Асошиейтед прес и ДПА.

Трансплантацията беше осъществена на 16 март в Масачузетската обща болница в Бостън. Пациентът Ричард Слейман беше в финален етап на бъбречно заболяване. Операцията е крайъгълен камък в ксенотрансплантацията - трансплантацията на органи или тъкани от един тип на различен, като евентуално решение на международния дефицит на органи, споделиха тогава от болничното заведение.

Смъртта на Слеймън не е обвързвана с трансплантацията, обявиха от болничното заведение. Те прибавиха, че са натъжени от кончината му и изрекоха съболезнования на фамилията, написа Българска телеграфна агенция. Свински бъбреци преди този момент са трансплантирани на донори с мозъчна гибел. Двама души са получили сърца от свине, само че са умряли до месеци.

Слейман е претърпял трансплантация на бъбрек през 2018 година, само че предходната година той е трябвало още веднъж да премине на диализа. Когато са се появили затруднения от нея, лекарите са предложили пробната интервенция.

" Семейството ни е надълбоко натъжено от неочакваната кончина на обичания ни Рик, само че се утешаваме с това, че той въодушеви толкоз доста хора ", казаха  околните му. Семейството му отдадоха респект на медицинския екип.

Техните големи старания, водещи до ксенотрансплантацията, дадоха на фамилията ни още седем седмици с Рик, а спомените, основани през това време, ще останат в мозъците и сърцата ни. "

Свинският бъбрек е от прасе, което е генетично редактирано, с цел да се отстранен нежеланите свински гени и да се прибавят избрани човешки гени, с цел да бъде усъвършенствана съвместимостта с хората. Учените също по този начин са инактивирали свинските ендогенни ретровируси на животното, с цел да отстраняват всевъзможен риск от зараза при хората.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР