Камбанен звън ще отброява всеки кръгъл час в центъра на

...
Камбанен звън ще отброява всеки кръгъл час в центъра на
Коментари Харесай

Реконструкцията на Халите: Камбанен звън ще отброява всеки кръгъл час в центъра на София

Камбанен звън ще отброява всеки кръговиден час в центъра на София. Камбаните на часовниковата кула са единствено част от цялостната реорганизация на Халите. Една от най-старите здания на столицата е възвърнала доста от първичния си тип.

Часовникът връща гласа си за първи път от 50 години с същински, а не с цифров камбанен звън. Механизмът му също е освежен за ново препускане във времето.

Георги Милчев - часовникар: " Почти всичките елементи са истински. Поне това, което съм намерил и взел за реституция съм си го върнал в този тип. Това не е прекрасен часовник. Той е очакван да не се гледа, той е бил един етаж под кулата, в миналото. "



Може и да не е прекрасен, само че е прецизен. И връща духа на времето, или началото на индустриалната гражданска война, когато е отброявал работното време за стотици служащи. И е бил един от дребното в София.

Георги Милчев - часовникар: " Този часовник в миналото е коствал колкото тристаен апартамент в центъра на София. "

Паметник от това време сигурно е и чугунената структура на халите, направена в стоманолеярните на Густав Айфел. Сега целият стоманен скелет на постройката, с всичките му орнаменти са открити както в истинския план, освободени от по-късни пристройки и полуетажи. Дори повече. В средата стои и шадраван от зелен мрамор, който в миналото архитектът на постройката не съумява да осъществя. В сутерена пространството е отдадено напълно на антична Сердика.



Андрей Ходкевич - проектант: " Единственото нещо, което е променено по отношение на северната стена от халите, които помним от преди години е в действителност премахването на един мост, който стоеше тук и даваше, дори прикриваше част от археологията. "

Халите са стъпили върху северната крепостна стена на Сердика, само че тя е разкрита доста по-късно, откакто постройката се възвръща от бомбардировките. Тогава се разкриват и античните терми, които се зареждат от минералните извори на града. Сега те могат да станат част от модерна сцена.

Андрей Ходкевич - проектант: " Даваме една нова функционалност на постройката, а точно едно културно обществено пространство на този етаж, на който да може да се организират събития, да се работи, да се споделят хрумвания. "



фотоси: БГНЕС

Освен че се трансформира в самобитен музей, сутеренът в халите предлага и виртуална разходка из антична Сердика с информация за по-значимите ѝ здания.

Андрей Ходкевич - проектант: " Конкретно в тази експозиция демонстрираме малко повече за това по какъв начин града ни е пораснал от това мъничко късче, което в действителност съставлява очертанието на Улпия Сердика в първите епохи, минаването ѝ през османския интервал, при започване на 20-ти век и това огромно оформление, което е в действителност модерна София. "

Но чаршията, или сърцето на града в неговия център, с всичките си промени е на същото си място.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР