759 ще са изборните секции зад граница. Сънародниците ни в

...
759 ще са изборните секции зад граница. Сънародниците ни в
Коментари Харесай

В 245 секции в чужбина ще се гласува с машини

759 ще са изборните секции зад граница. Сънародниците ни в чужбина ще гласоподават в 60 страни. 245 ще са секциите зад граница, в които ще се гласоподава с машина, а в 388 ще се гласоподава 2 в 1.От тях в 378 ще се проведат избори и за Европейски парламент. Вотът за Екологичен потенциал се организира в страните членки на Европейски Съюз, а отвън тях - единствено в дипломатическите представителства.

От външно министерство показаха, че българските жители, които не са в страни членки на Европейски Съюз, ще могат да упражняват гласа си за европарламент само в българските посолства или консулства. И този път най-вече изборни секции ще има в Турция - 166, като в 4 от тях ще има 2 в 1. Над 100 секции ще отворят порти в Обединеното кралство и Германия. Очаква се да бъдат командировани над 800 души.

„ За първи път ние имаме избори две в едно, което води до тези съществени провокации, свързани с организацията в чужбина. Трите страни, в които няма да има избори за европейски парламент, само че пък има секции за народни представители са Нова Зеландия, Сингапур. Това са страни, в които ние нямаме дипломатическо и консулско посланичество ", сподели непрекъснатият секретар на Министерство на външните работи Светлан Стоев.

„ Вероятно над 700 души ще бъдат командировани за организация на изборите в чужбина ". Това съобщи зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на брифинг за организация на идните избори 2 в 1 на 9 юни. „ Имаме всички позволения от страните, където се изисква позволителен режим за образуване на избори ", изясни дипломатът.

Кондов акцентира, че има места, където от Министерство на външните работи командироват повече хора, тъй като там няма задоволително български представители, които да провеждат изборите. Той даде образец с Алжир, където има единствено един български посланик.

„ Всички периоди, които имаме по Изборен кодекс, са били спазени - както от Министерство на външните работи, по този начин и от сътрудниците ни в дипломатическите и консулските представителства. Това е обвързвано с доста работа и през почивните дни ", добави Кондов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР