Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе (First

...
Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе (First
Коментари Харесай

Отбелязваме за първи път Международния ден на чистия въздух за синьо небе

Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе (First International Day of Clean Air for blue skies) ще бъде маркиран на 7 септември 2020 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

На 19 декември 2019 година, на своята 74-а сесия Генералната асамблея на Организация на обединените нации одобри резолюция за осъществяване на Международен ден на чистия въздух за синьо небе. Резолюцията акцентира смисъла и незабавната потребност от повишение на публичната информираност на всички равнища, за поощряване и улеснение на дейности за възстановяване на качеството на въздуха.

Международният ден на чистия въздух за синьо небе ще се празнува годишно. Денят е отворен за за начинания от всички страни-членки на Организация на обединените нации, структурите в границите на международната организация, интернационалните и районни организации и гражданското общество, за всички хора.

Отбелязването на Международния ден на чистия въздух за синьо небе е значимо за България, доколкото замърсяването с фини прахови частици продължава да бъде главен проблем за качеството на атмосферния въздух за страната ни. Въпреки че, според данните от националната система за мониторинг, през последните години се следи позитивна наклонност за възстановяване на качеството на въздуха на национално равнище и за реализиране на избраните от законодателството правила, към момента би трябвало да бъде направено доста, с цел да бъде реализиран нужният резултат на територията на цялата страна.

Основните аргументи за високите равнища на фини прахови частици у нас са излъчванията от битовото отопление през зимния сезон (масовото потребление на въглища, брикети и дърва, както и на остарели и неефективни горивни устройства) и автомобилният превоз (остарял и недобре поддържан авто парк). През последните години са подхванати редица дейности за възстановяване на качеството на въздуха – промени в законодателството, приемане на „ Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018 – 2024 година “, призната с решение на Министерски съвет от 7 юни 2019 година, осъществяване на общинско равнище на съответни ограничения за понижаване на равнищата на фини прахови частици и други.

В осъществяване на Националната стратегия бяха въведени условия за качество за въглища и брикети, употребявани за битово отопление – беше призната Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление, изискванията, реда и метода за техния надзор.

Изключително значимо за постигането на трайни резултати обаче е присъединяване на жителите. Отговорността за чистия въздух е на всички ни. За да бъде решен казусът е належащо всеки от нас да даде своя принос, според от опциите си. Това може стане по разнообразни способи – посредством рационалната приложимост на персоналните коли, посредством поддържането им в положително техническо положение, посредством по-масово потребление на колела и публичен превоз, посредством потребление на способи за отопление, които водят до издаване на по-малко нездравословни субстанции и така нататък Международният ден на чистия въздух за синьо небе е добър мотив да дадем своя принос и начинания за възстановяване чистототата на въздуха, от който всички имаме витална потребност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР