От десет години работя в парламентарните бюджетна и икономическа комисии

...
От десет години работя в парламентарните бюджетна и икономическа комисии
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев, БСП: Европейският съюз има нужда от нов икономически модел

„ От 10 години работя в парламентарните бюджетна и икономическа комисии и виждам по какъв начин нашите закони се движат в тунела на директивите, които ни се спускат от Европейски Съюз. И по тази причина е доста значимо решенията в Брюксел да се вземат от хора, които са експерти, които могат да убеждават и които могат да създадат по този начин, че тези наставления да дават отговор на българския интерес. “ Това съобщи проф. Румен Гечев, претендент за евродепутат от „ Българска социалистическа партия за България “, в предаването „ Панорама “ на Българска национална телевизия.


„ Имал съм достойнството да бъде ръководител на Комисията за стабилно развиване на Организация на обединените нации в Ню Йорк, която създаде критерии и индикатори за стабилно развиване, а устойчивото развиване е залегнало в основните цели и стратегии на Европейски Съюз, тъй че се усещаме способени в тази сфера “, добави социалистът.


По думите му Българска социалистическа партия взе участие интензивно в работата на Партията на европейските социалисти, като самият той от 10 години е част от срещите на специалисти икономисти от националните парламенти и от Европейския парламент.


„ Наблюдавам повишаване на хармонизацията ни по повод търсенето на нови регулативни принадлежности за стимулиране на европейската стопанска система и за възстановяване на обществената отбрана на жителите на Европейски Съюз, тъй че имаме общо поле за деяние. Имаме обаче и основни разлики с ПЕС. От Българска социалистическа партия не поддържаме тяхната позиция за глобите против Русия, защото те доведоха до огромни загуби за Европа. И второ, Българска социалистическа партия изрично застава в отбрана на обичайните разбирания за българското семейство “, уточни проф. Гечев.


Кандидатът за евродепутат от Българска социалистическа партия бе безапелационен, че на тези европейски конгреси, като представител на ПЕС, никой не му е нареждал какво да приказва и това, че са от едно европейско политическо семейство, не може да го накара да вземе решение, което да опонира на българския народен интерес.


Според него Европейски Съюз е безгласна писмен знак в международната дипломация по ред аргументи, една от които е, че няма европейска войска.


„ Европа е жертва на спора в Украйна. Вижте какви са резултатите: икономическият напредък на Европейски Съюз през 2022 година беше 3,4% годишно, в този момент слезе на 0,5% и половината страни са в икономическа рецесия. Русия имаше отрицателен напредък от -2,2% през 2022 година, излезе на 3,6% вследствие на глобите. България от 3,4% слезе на 1,8%. Защо – тъй като Европа се отхвърли от евтините енергийни запаси на Русия и те отидоха в главните стопански съперници на Европейски Съюз – Китай, Индия и Съединени американски щати, при които се следи стопански напредък “, изясни Румен Гечев.


„ Мотото на Българска социалистическа партия в акцията е „ Достойна България в мирна Европа “. Достойна България значи, че няма по какъв начин да приемем арогантния език на господин Мицкоски, който е не запомнил, че Северна Македония е претендент за член на Европейски Съюз, а не противоположното “, разяснява проф. Гечев във връзка думите на северномакедонския политик.


Позицията на Българска социалистическа партия е, че договорът със Северна Македония би трябвало да се извършва и да не се трансформира, удостовери социалистът.


„ Европейският съюз има потребност от нов стопански модел и преосмисляне на геополитическите правила, които следва, защото светът се трансформира. Ние имаме потребност от по-добра хармонизация в икономическите политики, по-добра съгласуваност във външните политики, тъй че да създадем Европа по-силна стопански. Това ще даде опция тя да бъде по-силна и обществено, и в отбранително отношение “, сподели в умозаключение проф. Румен Гечев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР