Първата ни грешка беше, че през 2013 взехме кредит в

...
Първата ни грешка беше, че през 2013 взехме кредит в
Коментари Харесай

Една икономика на ръба: Турските фирми са пред масови фалити

" Първата ни неточност беше, че през 2013 взехме заем в размер на 9,5 милиона $. Никога не сме предполагали, че съотношението сред валутите някой ден ще стане толкоз неподходящо ". Това споделя Мурат Кашъбеяз, ръководител на управителния съвет на известната турска верига заведения за хранене " Кашъбеяз ". Компанията се видя принудена да разгласи банкрут, тъй като не бе в положение да изплаща задълженията си, написа БГНЕС.
" Кашъбеяз " не е индивидуален случай. Стотици компании в Турция споделят същата орис . През последните 10 години огромен брой турски бизнесмени се поддадоха на изкушението да вземат заеми в щатски долари. Само че в края на лятото турската лира се обезцени мощно по отношение на $ и всички, които имаха да връщат задължения в американска валута, бяха застрашени от банкрут. За да го избегнат, в този момент от ден на ден от тях афишират неплатежоспособност .

Процедурата е следната: сред длъжника и кредитора се подписва нов контракт, в който кредиторът се отхвърля от част от отпуснатия заем, а длъжникът поема задължението да подсигурява с цялото си налично имущество, че ще изплати остатъка от дълга. За да се стигне до преоформяне на дълга, длъжникът би трябвало да подаде молба пред съда. Съдът обаче може и да реши, че компанията на длъжника не дава отговор на нужните условия за сходно предоговаряне. В подобен случай на него не му остава нищо друго, с изключение на да разгласи банкрут.
В последно време голям брой компании от обособени браншове на стопанската система и от разнообразни краища на страната оповестиха неплатежоспособност. Сред тях са и търговски марки, които имат значимо значение за турската стопанска система - да вземем за пример най-големият производител на пилешко месо в Турция или пък големи концерни за търговия на дребно, разполагащи със стотици филиали .

Няма публични данни за съответния брой на компаниите, които са подали молба пред съда за разсрочване на отговорностите. Предполага се обаче, че техният брой надминава 3000 . По всяка възможност до края на годината той може да нарасне до 7000 .
Орхан Туран е ръководител на Турската конфедерация за предприемачество и бизнес (TÜRKONFED), която сплотява над 24 000 самостоятелни членове и близо 40 000 компании. Той споделя, че Турция и различен път е преживявала стопански рецесии - като тези през 2001 и 2008 година. Никога до момента обаче не е виждал сходна вълна от банкрути . По думите му дребните компании са гръбнакът на турската стопанска система . Затова Туран е на мнение, че би било добре точно дребните предприятия да се употребяват с преимущество ограниченията за поддръжка. " Поддържаме непрекъснат контакт с всички наши членове - като се стартира от най-малките магазинчета и се стигне до огромните концерни. Всички те са наранени от едни и същи проблеми . Много сме загрижени от това, че броят на компаниите, изпадащи в неплатежоспособност и във банкрут, очевидно ще продължава да пораства ", споделя специалистът.

Орхан Туран обръща внимание на обстоятелството, че в Европейски Съюз огромните компании, които купуват артикули от по-малки компании, са длъжни да погасят отговорностите си към тях в границите на 30 дни. " В Турция обаче задълженията би трябвало да се погасят в период до 90 дни. Много от дребните компании не са в положение да чакат толкоз дълго, с цел да си върнат парите. Тук е редно да настъпи някаква смяна ", уверен е той. Туран прибавя, че също така компаниите, които са задлъжнели в непозната валута, не са в положение да вършат огромни покупки, тъй като промененият валутен курс ги е изправил пред огромни провокации .
Според проф. Хакан Юзелтюрк от Юридическия факултет на университета " Йедитепе " многото известия за неплатежоспособност и банкрути са най-верният индикатор за това, че турската стопанска система стагнира. " Хиляди компании афишират несъстоятелност, с цел да предотвратят банкрута си. Вече има планини от молби, които би трябвало да бъдат прегледани. Това натоварва съдилищата ", споделя професорът. А в случай че съдилищата нямат задоволително време да прегледат в детайли молбите за оповестяване на неплатежоспособност и ги отхвърлят на бърза ръка, на компаниите няма да им остава нищо друго, с изключение на да затворят порти. Така може да се стигне до нова вълна от банкрути и до непредсказуеми положения на турската стопанска система.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР